Iraki fegyverek: meghalt a brit koronatanú

David Kelly szakértőé az Oxfordshire grófságban pénteken délelőtt talált holttest - jelentették be Londonban. Kelly a védelmi minisztérium szakértőjeként játszott szerepet az Irak tömegpusztító fegyvereit bizonyító titkosszolgálati jelentések körül kirobbant belpolitikai botrányban.

Parlamenten kívüli független vizsgálat indul Nagy-Britanniában David Kelly professzor, a brit védelmi minisztérium tudományos tanácsadója ügyében, aki belekeveredett az iraki háború igazolása feletti vitába, és aki bizonyíthatóan meghalt – közölte pénteken Tony Blair brit kormányfő szóvivője.

A hivatalos azonosítás még hátra van

A brit védelmi minisztérium kezdeményezi majd, hogy független törvényszéki vizsgálat induljon azoknak az eseményeknek a feltárására, amelyek a tanácsadó halálához vezettek, akkor, ha hivatalosan azonosítást nyer, hogy a megtalált holttest Kelly professzoré – jelentette ki a szóvivő annak a repülőgépnek a fedélzetén, amelyen Tony Blair kormányfő Washingtonból Tokióba tartott.

A személyleírás alapján a pénteken talált holttest David Kellyé, de a hivatalos azonosítás a hét végén lesz – közölte péntek délután, egyperces sajtótájékoztatón a Scotland Yard.

Brit kormánykörökből eközben kitudódott, hogy ha a holttest valóban az iraki tömegpusztító fegyverek ügyében összehívott parlamenti vizsgálat egyik koronatanújáé, a kormány az eddigi ellenkezést feladva kész lesz alávetni magát parlamenten kívüli, független jogi vizsgálatnak a hírszerzési adatok kezelésének ügyében.

David Kelly professzort, a brit védelmi minisztérium tudományos tanácsadóját, az iraki fegyverzeti kérdések szakértőjét kedden hallgatta meg a bizottság, miután nyilvánosságra került, hogy esetleg ő lehetett a forrása a BBC rádió egyik súlyos vitákat kavaró értesülésének.

Parázs vita Blair és a BBC között

A BBC vezető katonapolitikai tudósítója, Andrew Gilligan május végén egy hírműsorban azt mondta: név nélküliséghez ragaszkodó forrása szerint a kormány utasítására tették “szexisebbé” az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló, a katonai beavatkozás hazai támogatottságának erősítése végett tavaly ősszel részleteiben közzé is tett hírszerzési dossziét. A BBC legvitatottabb állítása szerint Tony Blair miniszterelnök közvetlen szóvivője, Alastair Campbell ragaszkodott ahhoz, hogy a dossziéban szerepeljen: az iraki tömegpusztító fegyverek olyan készültségben voltak a háború előtti hónapokban, hogy 45 percen belül be lehetett volna vetni őket.
Ez a tudósítás példátlan összecsapás-sorozathoz vezetett a munkáspárti kormány és a BBC rádió között; a kormány folyamatosan követeli, hogy a BBC kérjen elnézést ezért a “megalapozatlan” és “hiteltelen” állításért. A nemzetközi mércének tekintett közszolgálati rádió azonban hasonlóan éles nyilatkozatokban utasítja vissza rendre a kormányzati ultimátumokat.

David Kellyt azután hallgatta meg a külügyi bizottság, hogy kiderült: a szakértő beszélt Gilligannel a vitatott tudósítás előtt az iraki fegyverekről. Kelly a beszélgetésről maga tájékoztatta a minisztérium illetékeseit, a tárca vezetése pedig nyilvánosságra hozta a nevét.

Címkék: archívum