Idén kevesebb a makói hagyma

A tavalyinál csaknem 1.000 hektárral kevesebb, 4.300 hektár területen terem a hagyma a makói térségben, ahol az elmúlt 5 évben 8-10 ezerről felére esett vissza a világhírű fűszernövényt termesztők száma.

A Makói Hagyma Terméktanács titkára, Füleki László a vetésterület csökkenését az utóbbi évek szélsőséges időjárásával magyarázta; a hagymának ugyanis egyaránt árt a sok eső, az aszály, a fagy.

Elmondta, az ágazat gazdaságossága jelentősen visszaesett, ezért sokan abbahagyták a hagymatermesztést, főként a dughagyma és a magról vetett hagyma területe csökkent. Az országos helyzetet ismertetve kiemelte: az áttelelő hagymában, amelyet 630 hektáron vetettek augusztusban, a kemény tél komoly károkat okozott, kevesebb mint 100 hektárnyi vészelte át csak a fagyot, ezért import hagyma került a boltokba.

Füleki László legalább 40 tonna hektáronkénti termésátlagot tart versenyképesnek az importtal szemben. Tavaly átlagosan 20-22 tonna hagyma termett hektáronként, az idei várható termésátlag – a szakember szerint – területenként igen különböző lehet, attól függően, hogy locsoltak-e megfelelően a termelők. Az eddigi szemlék alapján arra lehet számítani, hogy lehetnek jó termésű táblák is, például Bács-Kiskun megye egyes részein.

Az idei aszálykárokat a hagymások is jelentették a szaktárcának, és további segítséget jelentene számukra az öntözővíz költségének elengedése, amit kezdeményeztek a minisztériumban – mondta el Füleki László.


 

Címkék: archívum