Az 50 legveszélyesebb üzem Magyarországon

Magyarországon jelenleg ötven kiemelten veszélyes ipari létesítmény működik. A zömmel olaj- és vegyipari üzemek eddig biztonsági okokra hivatkozva elzárkóztak a lakosság tájékoztatásától. A jövőben változik a gyakorlat, a környéken élőknek joguk lesz megtudni, milyen anyagokkal, hogyan dolgoznak a veszélyes üzemek - olvasható a Magyar Hírlapban.

A lista első tíz helyezettje

Anthera Kft. – Városföld Termofarm Kft. – Lakitelek Hunguard Glass – Orosháza Agrokémia Békéscsaba – B.csaba Mol Tiszai Finomító – Tiszaújváros BC-KC Formalin  – Kazincbarcika TVK Rt. – Tiszaújváros BorsodChem Rt. – Kazincbarcika Francia-Magyar Finomkémiai Kft. – Kazincbarcika
Észak-Magyarországi Vegyiművek Kft. – Sajóbábony  

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint Magyarországon 126 veszélyesnek minősülő üzem működik. Technológiájuk és a felhasznált, illetve tárolt tűz- és robbanásveszélyes anyagok mennyisége alapján közülük ötvenet minősítettek “felső küszöbértékű”, azaz kiemelten veszélyes üzemnek. A zömmel üzemanyag-tárolással, finomítással, növényvédőszer-gyártással, energiatermeléssel foglalkozó cégeknek július 1-jéig kellett biztonsági jelentéseiket eljuttatniuk a főigazgatósághoz. A dokumentációk értékelése még tart. Eddig nem tapasztaltak olyan súlyos hiányosságokat, amelyek indokolták volna valamelyik üzem bezárását – mondta lapunknak a főigazgatóság vezetője. Tatár Attila hozzátette: ez annak is köszönhető, hogy a legkockázatosabb létesítmények az utóbbi időben komoly technológiai beruházásokkal javították biztonsági feltételeiket. A fejlesztések ezzel persze nem fejeződhetnek be. Az uniós csatlakozásig minden kiemelten veszélyes üzemnek nyilvánosságra kell hoznia biztonsági jelentését, és védelmi tervet kell kidolgoznia az esetleges környezetkárosító hatás elhárítására.


 

Címkék: archívum