G8-akciócsoport a terror ellen

Terrorizmusellenes akciócsoport létrehozásáról döntöttek a világ hét legfejlettebb állama és Oroszország (G8) vezetői eviani találkozójuk hétfői munkaülésén - olvasható a Népszabadságban. Az akciócsoport a terrorizmus elleni harc eszközeit kívánja megerősíteni pénzzel, szakismeretekkel és szakemberképzéssel.

A G8 csúcs résztvevői egyben felhívták Észak-Koreát, hogy számolja fel teljes nukleárisfegyver-programját, és sürgették Iránt, hogy tegyen eleget az atomsorompó-szerződésben vállalt kötelezettségeinek.

A terrorizmus elleni harcon és a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozásán túl a világgazdasági növekedés mozgásba lendítése a legfontosabb téma a nyolcak csúcsértekezletén. A világ vezető hatalmainak első emberei – George Bush amerikai elnök, Jacques Chirac, a vendéglátó ország államfője, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Gerhard Schröder német kancellár, Silvio Berlusconi olasz, Tony Blair brit, Koidzumi Dzsunicsiro japán és Jean Chrétien kanadai kormányfő – áttekintik a lelassult gazdasági növekedés, az Európát fenyegető recesszió és a gyenge dollár okozta problémákat.

A csúcstalálkozó az amerikai–francia és az amerikai–német megbékélés helyszíne is lehet. Megannyi barátságos gesztus jelezte, hogy e három hatalom vezetői pontot kívánnak tenni annak a vitának a végére, amelyet az amerikaiak és a britek Irak elleni háborújának francia és német ellenzése váltott ki.


 

Címkék: archívum