Állami segély az amerikai légitársaságoknak

Régen várt segélyt utalt át a hét végén a washingtoni kormány az amerikai légitársaságoknak - olvasható a Világgazdaságban.

A főbb légitársaságok összesen 1,26 milliárd dollárt kaptak, és további 700 millió dollárban reménykedhetnek, hiszen Washington már korábban megszavazta az összesen 2,3 milliárd dolláros mentőövet. A cégek a biztonság javítására fordított kiadásaik egy részét fedezhetik a most megkapott segítséggel.

A gyorssegély különösen a világ legnagyobb légitársaságának, az American Airlinesnak (AA) jött jól, hiszen sokáig kérdéses volt, hogy ki tudja-e kerülni a csődöt. Jó hír a társaságnak az is, hogy több mint száz beszállítójával, továbbá más hitelezőjével a napokban megegyezett: részvényeinek egy részét átadja annak fejében, hogy azok eltekintenek a tartozás behajtásától. Ezzel a lépéssel az AA több mint 175 millió dollárt tud megtakarítani, s így egymilliárd dollárra emelkedik az összes lefaragás.

Az amerikai kormányzat a 2001. szeptemberi merényletek óta immár másodszor nyúl mélyen a zsebébe. Az első akció során ötmilliárd dollárnyi készpénzt utalt át és tízmilliárd dollárnyi garanciát vállalt. A United Airlinesnak azonban 2001 végén későn jött a részösszeg, és tavaly csődöt jelentett.

Az amerikai légitársaságok iraki háborúval kapcsolatos veszteségei az idei évben ágazati becslések szerint akár a 11 milliárd dollárt is elérhetik. A Fehér Ház április elején egyszer már elutasította az amerikai légitársaságok több mint 3 milliárd dolláros segélykérelmét. A kormányzat nem ellenzi a légitársaságok támogatását, de úgy véli, hogy a bizottságok által javasolt segély eltúlzott – közölte akkor a fehér házi szóvivő, hozzátéve, hogy az adófizetők dollárjait körültekintéssel kell elkölteni.

Címkék: archívum