A fizetős M7-es terheli Siófok útjait

A Siófokon átvezető gépkocsiforgalom 50-70 százalékkal nőtt a tavaly tavaszihoz képest az M7-es fizetővé tételével - derül ki a helyi önkormányzat gyorsjelentésből.

A négy helyszínen végzett forgalomszámlálás – az M7-esen januárban bevezetett kötelező matrica-használat következtében – az előzetes becsléseket jelentősen túlszárnyaló, az egy évvel korábbi adatokat jóval meghaladó növekedést mutatott ki. A napi átmenő gépjárműforgalom Siófokon 17 876.

Az önkormányzat által saját költségre rendelt forgalomszámlálás gyorsjelentése március utolsó három napjában mért adatok alapján készült.

Siófok polgármestere, Balázs Árpád az elmúlt év végén fordult segítségért a gazdasági és közlekedési miniszterhez, hogy tegyék ingyenessé a sztráda Zamárdi és Világos közti mintegy húsz kilométeres szakaszát, amely így a települést tehermentesítő útként szolgálhatna.

A siófokiak szerint csak így akadályozható meg, hogy a városra zúduljon a gépkocsiforgalom, amely különösen nyáron, az idegenforgalmi csúcs idején okozhat katasztrofális helyzetet.

A mentességet megszerző Tata és Hatvan példájára hivatkozott a siófoki polgármester, a döntés végül az M7-esnél csak Székesfehérvár és Érd esetében volt kedvező.

Az illetékes tárca tavaszi közös forgalomszámlálást ígért, és miután ez elmaradt, az önkormányzat úgy határozott, maga is fölméri a forgalom növekedését.

A siófokiak tudomása szerint a minisztérium esetenként fél óráig méri a forgalmat, de így, az önkormányzat megítélése szerint, valós napi adatokkal nem rendelkeznek.

Címkék: archívum