Vércukorcsökkentő gyógyfű a Pasuchaca

A vércukor-beállítás komoly probléma orvos és beteg számára egyaránt. Sokan szeretnék korábbi életüket élni, s a bajt pár tabletta beszedésével elintézni.

Mások még a rendszeres tabletta szedéstől is idegenkednek – hisz könnyen elfelejtik. Aggodalmuk érthető, hisz az inzulinadagolás és a tablettás cukorbeállítás gyakran nehéz, és tartós használat mellett komolyabb mellékhatásokat is előidézhetnek. Most egy olyan gyógynövénnyel ismertetjük meg olvasóinkat, mely, ha önmagában nem is oldja meg mindenkinél a problémát, segítségével csökkenthető a szintetikus szerek és az inzulin adagja is.

A Geraniumfélék családjába tartozó Dél-Amerikában a Pasuchaca néven ismert Geranium dielsanium Knuth (vagy Szent Róbert Gyógyfű) lágy szárú, bokor szerű, egynyári vagy évelő növény. A kissé csípős ízű gyógynövényt főleg gyermekgyógyászati betegségek és cukorbaj gyógyítására alkalmazzák. Sok helyen fogíny gyulladás vagy – vérzés esetén, torokfájáskor pedig gargarizálásra is ajánlják.

A növény főként cserző és keserű anyagokban bővelkedik. Találhatók benne még kinonok, szaponinok, flavonoidok, illat és aromaanyagok, karotinoidok és sok-sok klorofill is. Hatását elsősorban a csersavaknak és a keserűanyagoknak köszönheti.
A perui és bolíviai lakosság a pasuchacát vérzéscsillapításra, fekélyek kezelésére, nyáktermelés csökkentésére, hasmenés ellen és cukorbetegségek kezelésére, keserű alkotói miatt lelassult gyomor és epeműködés serkentésére használják. A növényben található flavonoidoknak köszönheti gyulladás csökkentő és immunrendszer támogató hatását s mivel sok benne a tannin, jó baktérium és vírusölő, ezért hatékony fertőzések, gyulladások esetén is.
Hogyan hat a vércukorra?
Az eddigi vizsgálatok szerint:
– a csersav gátolja az inzulin fehérjékhez kötődését, s így több, aktív inzulin marad a vérben
– fokozza a sejtek inzulinérzékenységét
– javítja a sejtekbe való cukorfelvételt, azaz csökkenti a vércukor tartalmát
– gátolja a májban az aminósavakból történő cukortermelést
– csökkenti a veséből történő cukorvisszaszívást
A felsoroltak alapján nem meglepő, hogy egy részletes klinikai vizsgálat során a következő eredményekre jutottak:
– A cukorbeteg állatokban a növényből készült vizes oldattal a vércukorszint csökkenése volt kimutatható. Ismételt adagoláskor folyamatosan egyenletes vércukorszintet lehetett elérni.
– A pasuchaca adásával inzulinfüggő cukorbetegség esetén csökkenteni tudták a beadandó hormon adagját, ám azt teljesen elhagyni nem lehetett.
A növény hatékonysága más, szintén vércukorcsökkentő növények kombinációjával fokozható, ezért az indiánok körében a kombinált tea formájában is fogyasztják.

A szer bejegyeztetési eljárását Magyarországon a Rica Hungária Kft bonyolítja, s így talán hazánkban sem kell már túl sokáig várni a Szent Róbert gyógyfűre.

Címkék: Hírforrás