Kényszerházasság az EU-val? – a népszavazás külföldi visszhangja

A nemzetközi sajtó drasztikus szavakkal illeti a magyar népszavazás részvételi adatait: „szégyen", „kényszerházasság az EU-val", „félszívű kampány". Közben a politikusok üdvözlik az „igen" elsöprő többségét.

Miközben a nemzetközi sajtó fanyalog a magyar népszavazás gyenge részvételi adatain, a politikusok üdvözölték az igenek nagy arányú győzelmét a szombati EU-csatlakozásról szóló referendumon.

A magyar szavazópolgároknak az EU-tagság melletti, elsöprő többséggel kifejezésre juttatott állásfoglalása azt a határozott döntésüket tükrözi, hogy egy erős és egységes Európában kívánják építeni jövőjüket – állapította meg a szombati népszavazás eredményét üdvözlő nyilatkozatában az Európai Bizottság.

A németek üdvözölték a döntést

A német kormány vasárnap nyilatkozatban üdvözölte a magyar szavazópolgárok igenlő döntését az ország európai uniós csatlakozása ügyében. “Örülünk annak, hogy Magyarország, amelynek útját nagy rokonszenvvel kísérjük, jövő májusban az EU tagjává válhat” – jelentette ki Berlinben Joschka Fischer külügyminiszter.

Maga Gerhard Schröder német kancellár is üdvözölte vasárnap az EU-csatlakozásról szombaton tartott magyarországi népszavazás eredményét. A fölöttébb egyértelmű végeredmény “összességében is erősíti a bővítési folyamatot” – hangoztatta Berlinben a kancellár, aki örömét is kifejezte a Magyarországgal való jövőbeni együttműködés kapcsán.

A lengyelek is örülnek, de aggódnak az alacsony részvétel miatt

Az a támogatás, melyet a magyar választópolgárok adtak az EU-csatlakozáshoz, iránymutató a lengyel szavazók számára saját népszavazási döntésükhöz; teljes mértékben osztjuk magyar barátaink örömét – jelentette ki vasárnap Boguslaw Majewski lengyel külügyi szóvivő. A szóvivő ezzel együtt aggasztónak nevezte a magyarországi referendum alacsony részvételi arányát, amelyet szavai szerint Varsóban fontos figyelmeztető jelzésnek tekintenek.

Jean-Pierre Raffarin francia miniszterelnök vasárnap telefonon gratulált Medgyessy Péter magyar kormányfőnek az európai uniós népszavazás sikeréhez. A francia politikus a népszavazás eredményét óriási előrelépésnek nevezte Európa újraegyesítése szempontjából. Elmondta: Európa, benne Franciaország családtagként várja Magyarországot.

Szlovákiában aggódnak: nem lesz érvényes az ottani népszavazás?

Bölcs, üdvözlendő döntés született, s ehhez Magyarország minden polgárának gratulálok – nyilatkozta az uniós népszavazás eredményére reagálva vasárnap az MTI-nek Csáky Pál, a szlovák kormány miniszterelnök-helyettese, akit azonban meglepett az alacsony részvételi arány.

Csáky mint a szlovák kormány integrációs kérdéseket felügyelő miniszterelnök-helyettese az alacsony magyarországi részvételt Szlovákiára és saját feladatkörére nézve “kellemetlen meglepetésnek” nevezte. Mint mondta, ha május 16-án, 17-én Szlovákiában is ilyen eredmények születnének, akkor a népszavazás érvénytelen volna.

Üdvözölte a népszavazás eredményét a román külügyi szóvivő

Üdvözölte az Európai Unióhoz való csatlakozásról tartott magyarországi népszavazás sikeres eredményét vasárnap Cosmin Dobran, a román külügyminisztérium szóvivője az MTI-nek nyilatkozva. „A magyarországi népszavazás eredménye kétségtelenül bizonyítja a magyar állampolgárok európai szellemiségét és törekvéseit” – jelentette ki.

Az Európai Unióhoz való csatlakozásról kimondott igen minden bizonnyal a XXI. század legfontosabb döntése volt Magyarország és általában a magyar nemzet számára – jelentette ki vasárnap Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke az MTI-nek.

„Mi mindig nagy örömmel fogadjuk, ha Magyarország újabb eredményt ér el, valamilyen területen újabb sikert mondhat magáénak. De most nem csupán erről van szó. Azt gondolom, hogy ennek a népszavazásnak az eredménye közvetlenül érint bennünket, romániai magyarokat és a magyar nemzet egészét” – fogalmazott Markó.

A nemzetközi sajtó fanyalog


Kevésbé elragadtatott a nemzetközi sajtó a magyar népszavazás eredménye láttán. A BBC szerint is egyértelmű ugyan az igenek győzelme, s az is, hogy Medgyessy Péter megpróbált „jó képet vágni” az eredményhez, mégis a brit hírforrás inkább zavarbaejtőnek minősíti a szavazás végkimenetelét. A BBC elsősorban arra emlékeztet, hogy nagyon kevesen mentek el voksolni.

A BBC tudósítója, Nick Thorpe szerint az, hogy a magyaroknak csak 46 százaléka járult az urnákhoz, azt jelzi, hogy sokan nem értenek egyet a csatlakozással, illetve tartanak attól. A részvételi arány sokkal kisebb ugyanis, mint ahogyan azt a budapesti kormány remélte.

Egyoldalú, nem túl hatékony kampány

A brit sajtóorgánum azt is megemlíti, hogy az EU-vita igencsak egyoldalú volt. Bár a kormány által finanszírozott kampány modern volt – a tudósító szerint -, mégis sokan hatékonyabbnak tartották volna, ha valódi szakértők valódi válaszokat adnak például a digitális telefonközponttal felszerelt EU-tájékoztatási centrumban.

A BBC szerint a jobbközép Fidesz – élén a volt miniszterelnökkel, Orbán Viktorral – a belépés utáni kezdeti nehézségekre hívta fel a figyelmet, de összességében az igenre buzdított, és csak a szélsőjobboldali kisebb csoportosulások kampányoltak „az ország kiárusítása, az EU-csatlakozás ellen”.

Egyértelmű igen, szép tűzijáték

A francia Le Monde hangsúlyozza, hogy a magyarok egyértelműen igent mondtak az Európai Unióra. Ugyanakkor a lap kiemeli, hogy a választók meglepően nagy számban maradtak távol a szavazástól. A francia újság Medgyessy Pétert idézi, aki arra hivatkozott, hogy a választók felhatalmazást adtak neki az athéni szerződés aláírására.

A tűzijátékot a francia lap is megemlíti, akárcsak a BBC, továbbá azt, hogy számos szabadtéri programot szerveztek a szavazás napjára, estéjére. A francia sajtóorgánum ugyanakkor kiemeli, hogy a gyenge részvétel annak is köszönhető, hogy a magyarok tradicionálisan vasárnap szavaznak, nem szombaton.

Le Monde: kényszerházasság az EU-val?

A Le Monde kiemeli Szájer József Fidesz-alelnök nyilatkozatát, miszerint a szocialista kormány amatőr kampánya a csatlakozási népszavazások történetének leggyengébb részvételi arányát hozta. A Le Monde szerint az ellenzék profitált a rossz részvételi mutatókból.

A Fidesz kapcsán a kétértelműséget emeli ki a Le Monde. Szerinte a párt a belépés kockázatára hívta fel a figyelmet a kampány során, ugyanakkor az igent javasolta a választóknak, mintha Magyarország viszonya „kényszerházasság” lenne az EU-val.

Der Spiegel: „Ez szégyen”

A német Der Spiegel szerint a magyarok túlnyomó többséggel szavaztak az EU-ra, ugyanakkor a szavazási hajlandóság 50 százalék alatt maradt. A Spiegel szerint így csak az összes szavazásra jogosult kétötöde hagyta jóvá a belépést az Európai Unióba. A Spiegel nemcsak Medgyessy Pétert, hanem Kovács Lászlót is idézi, aki szerint “Magyarország történelmet írt”.

A Spiegel ugyanakkor Böhm Antal szociológust idézve „szégyennek” nevezi az alacsony részvételi arányt, amit részben a „félszívvel” végigcsinált kampánynak tulajdonít. A német hetilap online kiadása ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy sokan nem várnak rövid távon előnyöket az EU-csatlakozástól, csupán hosszabb távon látnak reményt a javulásra Magyarországon.


 

Címkék: archívum