Amit a népszavazásról feltétlenül tudni kell

Mit kell tudni a népszavazásról? A Magyar Hírlap honlapján olvasható összeállításból megtudhatjuk, hogyan, hol és mivel szavazhatunk.

Milyen kérdésre kell választ adnunk?
A népszavazáson feltett kérdés: “Egyetért-e azzal, hogy a Magyar Köztársaság az Európai Unió tagjává váljon?”. Az “igen” vagy a “nem” válasz mellé tett négyzetbe kell x-et vagy keresztet tennünk.

Mit vigyünk magunkkal?
A személyi igazolvány vagy a lakcímigazolvánnyal együtt az útlevél vagy az új típusú jogosítvány mellett a választási értesítőt is fel kell mutatnunk. Ha nem a lakhelyünkön szavazunk, az ezt engedélyező igazolásra is szükségünk van.

Mikor érvényes a szavazás?
Érvényességi küszöb nincs. Az alkotmány szerint az ügydöntő országos népszavazás abban az esetben eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele, de legalább az összes választópolgár legalább egynegyede, valamivel több mint kétmillióan azonos választ adtak a kérdésre.

Mi van, ha nem eredményes a szavazás?
A népszavazás ügydöntő, vagyis eredményét az Országgyűlésnek tiszteletben kell tartania. Amennyiben a referendum nem eredményes, azt nem ismétlik meg, az Országgyűlés szavaz a kérdésről.

Hány óráig lehet szavazni?
A szavazókörök reggel hat órakor nyitnak. Mivel a referendumot szombatra szervezték, a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetsége kérte a hosszabb nyitva tartását. Ezt azzal indokolták, hogy a szavazáson a szombatra vonatkozó vallási előírásokat betartó személyek is részt vehessenek. Így az Országgyűlés döntése alapján voksolni nem 19 óráig, hanem 21-ig lehet. A rendelkezés egyébként erre az alkalomra szól: a törvénymódosítás az uniós csatlakozás napján érvényét veszíti.

Mikor ismerjük meg a végeredményt?
A nem hivatalos végeredményt már 23 órakor, de legkésőbb éjfél előtt megismerhetjük.

Követhetjük-e a tévében a választást?
A Magyar Televízió két csatornája azonos műsort sugároz szombat este 20.50-től. Az EU-népszavazás 2003 című összeállítás 23.30-ig tart, majd levezetésképpen híradó követi. A Duna TV is az egész estét az EU-nak szenteli: a Csatlakozás az Európai Unióhoz című műsor 20.55-től 0.10-ig tart. Az RTL Klub a 23.15 perckor kezdődő híradóban számol be a szavazásról.

És az interneten?
A szavazókörök lezárását követően a www.valasztas.hu, www.eu-nepszavazas.hu és www.unioscsatlakozas.hu oldalakon folyamatosan frissítik az eredményeket. Ezek magyarul és a jelenlegi unió tizenegy hivatalos nyelvén is olvashatók lesznek majd. Lapunk internetes kiadása (www.magyarhirlap.hu) a részeredmények mellett friss
információkat, interjúkat is közöl a választások éjszakáján.

Hogyan voksolhatunk, ha nem tudunk elmenni a szavazóhelyiségbe?
Ágyhoz kötött személy kérheti, hogy szavazatát odahaza adhassa le. Kérésre a választási bizottság legalább két tagja mozgó urnával keresi fel. A mozgó urnát a helyi választási irodától már ma is lehet kérni, a szavazás idején a szavazatszámláló bizottsághoz kell fordulni. A mozgó urnával kórházakba, börtönökbe is kiszállnak, ám ha valaki a saját szavazókörén kívül szeretne szavazni, ahhoz tegnapig kellett személyesen vagy meghatalmazottal igazolást szereznie a lakhelye szerint illetékes választási irodától.

Külföldön lehet-e szavazni?
Az alkotmány szerint nem lehet külföldön szavazni, ahogy a nálunk élő uniós polgárok sem szavazhatnak.

A pártok küldhetnek megfigyelőket a választások ellenőrzésére?
A Belügyminisztérium rendelkezése alapján a pártok közül csak a parlamenti frakcióval rendelkezők delegálhatnak képviselőket a választási bizottságokba. A népszavazáson 12 ezer pártdelegált vesz majd részt.

Címkék: archívum