Warhol Pesten – A szitanyomás mestere

Csaknem egy hónapon át látható a pop-art legnevesebb képviselője, Andy Warhol munkáiból rendezett kiállítás Budapesten.

A modern képzőművész transzvesztitákról készült szitanyomatai április 7-től az Ateliers Pro Arts művészeti központban tekinthetők meg a Magyar művészek versenyben Warhollal című sorozat részeként, amelynek keretében ezúttal például Bak Imre és Fajó János “versenyez” közös tárlaton az amerikai alkotóval.


Bak Imre és Fajó János kompozíciója. Versenyben Warhollal.

Andy Warhol 1928. augusztus 6-án született a pennsylvaniai Pittsburghben, Andrew Warhola néven. A Szlovákiából bevándorolt rutén család harmadik gyermeke 1949-ben költözött New Yorkba. Kezdetben reklámgrafikákat és különféle képi illusztrációkat készített a Glamour, a Vogue és a Harper’s Bazaar című lapoknak, de tervezett színházi díszleteket, könyvjelzőket, üdvözlőlapokat, sőt női cipőket is.


Andy Warhol nyomata. Transzvesztita széria.

Első kiállítását 1952-ben rendezte a neves amerikai író, Truman Capote műveihez készített rajzaiból. A hatvanas évek elején kezdett festeni. Selyem-szitanyomásos technikával készítette híres, a nyugati aukciókon ma már több millió dolláron forgó szerigráfiáit Marilyn Monroe-ról, Jackie Kennedyről, Mick Jaggerről, Elvis Presleyről, Mao Ce-tungról és Leninről.

Manhattani stúdióját 1963-ban nyitotta meg, Factory néven. Ebben az időszakban kezdett komolyan foglalkozni a filmezéssel is: 1969-ben Interview címmel havonta megjelenő filmes folyóiratot indított. Filmjei a New York-i underground klasszikusai lettek, ő maga pedig a műfaj kulcsfigurájává vált.

Címkék: archívum