Még nem tudni, miből fizetik az új rendőröket

Több megyében ma még senki nem tudja, milyen forrásból kapnak majd fizetést a nyáron munkába álló rendőr-szakközépiskolások. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) illetékesei csak abban biztosak, hogy bérkerethiány miatt egy megyében sem bocsátanak majd el rendőrt - olvasható a Népszabadságban.

A Rendőrtiszti Főiskolán és a rendőr-szakközépiskolákban együttesen mintegy másfél ezer tiszt és tiszthelyettes fejezi be a nyáron tanulmányait. Valamennyiüknek a birtokában van egy úgynevezett “befogadó nyilatkozat”, ami egyfajta munkavégzésre szóló előszerződésnek tekinthető – ennek hiányában a szakközépiskolások meg sem kezdhették volna tanulmányaikat. A nyilatkozatban a megyei főkapitányságok azt vállalták, hogy a hallgatóknak – tanulmányaik sikeres befejezése után – munkát biztosítanak. A kötelezettség a megyéket különböző mértékben érinti.

Ma még az Országos Rendőr-főkapitányság illetékesei sem tudják megmondani, hogy egyes megyei rendőr-főkapitányságokon miből fizetnek majd bért a nyáron belépő új dolgozóknak.

Nemrég az ORFK azt rendelte el, hogy minden főkapitányságnak “be kell állnia a költségvetési létszámra”. E kifejezés valójában azt jelenti, hogy hány rendőr foglalkoztatható az adott megyei főkapitányságon abból a költségvetési forrásból, amit a bér- és bérjellegű költségekre folyósítanak. Emellett létezik a testületnél egy úgynevezett állománytábla szerinti létszám is, ez azt rögzíti, hogy az egyes rendőrkapitányságok és főkapitányságok hány hivatásos rendőrt, köztisztviselőt és közalkalmazottat alkalmazhatnak.
[Népszabadság]

Címkék: archívum