Szaddám Huszein azt szeretné, ha kisebbik fia lépne örökébe

Szaddám Huszein kisebbik fiát, Kuszajt, akinek Bush elnök - akárcsak apjának és ismertebb bátyjának, a lapszerkesztőként és képviselőként sokat szereplő Udajnak - szintén 48 órát adott Irak elhagyására , úgy tartják számon, mint Szaddám Huszein legvalószínűbb örökösét az ország élén, különösen azóta, hogy az Iraki Baasz párt vezetőségébe is beválasztották 2001-ben.

Kuszaj 2001 májusában lett a Baasz Párt katonai irodája két helyettes vezetőjének egyike. Ez a megbízatás nagyobb felelősséget ruházott rá, és alkalmat adott neki, hogy a katonai ügyek után a politikai döntésekben is részt vegyen. Ugyanakkor ez lehetőséget nyújtott arra, hogy megerősítse befolyását a hadseregben.

Kuszaj szerepe még fontosabbá vált azzal, hogy apja Bagdad védelmének irányításával bízta meg a hadsereg jelentős átszervezésének keretében, amit vasárnap, az egyre fenyegetőbb háború árnyékában jelentettek be.

Kuszaj a rezsim elitegységeinek számító köztársasági gárda parancsnoka is volt már. A 15 ezer főt számláló elitegység lényegesen jobban kiképzett és felszerelt, mint a reguláris hadsereg, s politikailag is megbízhatóbb Szaddám Huszein iraki elnök számára. Eredetileg kizárólag az elnök szülővárosának, Takritnek a fiatalságából toborozták tagjait.

A fiatalabb Huszein fiú feltűnést kerülő, de hatékony ember hírében áll. Élvezi apja bizalmát, aki a legérzékenyebb biztonsági ügyeket bízza rá. Az utóbbi időben előtérbe kerülése azt jelezheti: Szaddám Huszein 37 éves fiatalabbik fiát választotta ki arra, hogy majd örökébe lépjen.

Kuszaj gondosan őrzi magánéletének titkait, ritkán szerepel a televízióban, és még ritkábban elnököl üléseken a nyilvánosság előtt. A bagdadi jogi egyetemen végzett, házas ember, három gyereke van. Személyesen felügyeli a felelős posztokra történő kinevezéseket – és a csempészetből származó haszon megosztását is a takriti klán tagjai között – írja az AFP. (Szaddám Huszein családja a Bagdadtól 160 kilométernyire északra fekvő Takritból való, és ő maga is ott született).

Kuszaj jelentős jövedelemre tesz szert az iraki olajat exportáló leányvállalatok profitjából. Nem nagy utazó, de jól ismeri a térség három országát: Törökországot, Iránt, Szíriát.

Címkék: archívum