Pusztulnak a tiszai halak

Az elmúlt hónapok hideg időjárása miatt igen kedvezőtlen körülmények között telelt át a halállomány, a Tisza-tavon és a folyó kismélységű holtágaiban a halak egy része elpusztult.

A szükséges tennivalóról a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség folytatott egyeztetést az érintett vízügyi, halászati, növény- és talajvédelmi, valamint horgász szervezetekkel.

Háfra István igazgató szerdán az MTI-nek elmondta: jelentősen csökkent az oxigén mennyisége az állóvizekben, holtágakban, illetve a Tisza-tó jéggel, hóval vastagon borított víztereiben. A Mohosz Tisza-tavi kirendeltsége az víz oxigénnel való jobb ellátásáért közel 2000, összesen 20 ezer négyzetméter léket vágott a tározótavon.

Ennek ellenére az érzékenyebb halfajták pusztulása megkezdődött, így például az egyik öblítő csatorna bejáratánál már mintegy 10 mázsa többségében süllő haltetem gyűlt össze. Az Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság szentesi szakaszmérnökségének területén, a Nagy-éri holtágban a korábbi lékelések ellenére jelentősebb mennyiségű – keszeg, szürkeharcsa és busa – haltetem található.

A szakember jelezte: a haltetemek összegyűjtése és ártalmatlanítása mindkét területen csak kedvezőbb időjárási körülmények között végezhető el.

Címkék: archívum