Leállt Irak olajkivitele

A nemzetközi olajkereskedő cégek leállították az olajtartályhajókon történő vásárlásaikat Irakból, mivel tartanak a háború közeli kirobbanásától. Hétfőn már leállt az ország tartályhajókon történő olajkivitele a két engedélyezett kikötőből. Ezekben a kikötőkben a héten még két tankert kellene feltölteni.

Hétfőn az iraki olajat befogadó, törökországi Ceyhan, illetve a Perzsa-öböl menti Mina al-Bakr kikötő leállt, – ez utóbbiban vasárnap töltötték fel az utolsó tartályhajót. A Földközi-tenger menti kikötőt csütörtökön hagyta el az utolsó szállítmány – közölték kikötői források. Ceyhanból még e héten két tartályhajónak kellene útnak indulnia, ami meg is történhet, hiszen az ellátás bárminemű fennakadása csak néhány nap múlva éreztetné hatását, mivel a tárolókban még van nyersolaj. A Ceyhant ellátó olajcsővezeték még hétfőn is működött.

 AJÁNLÓ

Olvasson Irak történelméről, tanulmányozza a katonai térképeket, böngésszen a legfrissebb hírek és cikkek között e témában >>

Annak ellenére, hogy leálltak az ENSZ által ellenőrzött két kikötőben a szállítások, a Mina kikötőhöz közeli Khor al-Amayaból folytatódnak a szállítások. Ebben az ENSZ által nem ellenőrzött, törvénytelennek tekintett, csempészkikötőben hétfőn is feltöltés alatt volt egy tartályhajó. Az elmúlt hónapokban becslések szerint 10 millió hordónyi olajat szállítottak innen el.

Címkék: archívum