National Geographic – magyarul is

Majdnem húszezer előfizető már kézbe vehette, az újságárusoknál pedig március hetedikén, pénteken jelenik meg a National Geographic magazin első magyar nyelvű száma.

A magyar sajtópiacon példa nélküli, hogy egy lap megjelenése előtt már 18 ezer 300 előfizetőt sikerült toborozni – mondta Ruszkai Nóra, a Sanoma Budapest Kiadói Rt. vezérigazgató-helyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján.


 Az első szám tartalmából

A National Geographic első magyar számában az olvasók cikkeket találhatnak a dinoszauruszokról, Egyiptom kincseiről (kiegészítve a Szépművészeti Múzeum anyagával) és egy rendkívüli módon érdekes expedícióról, amely a Csád-tótól a Földközi-tengerig szelte át a világ legnagyobb sivatagát, a Szaharát. 

További növekedést remélnek


A kiadónál az előfizetők számának további növekedésére számítanak, s akár a megrendelések megduplázódását sem tartják elképzelhetetlennek. Összesen 120 ezer példányban terjesztik majd a bevezető áron 490 forintba kerülő lapot. (Az előfizetők egy éven át kaphatják meg ezen az áron a magazint, a harmadik számtól kezdve az újságosoknál 650 forintba kerül majd a folyóirat.)

A Sanoma – amelyhez a FigyelőNet is tartozik – tíz évre vásárolta meg a National Geographic magyarországi kiadás licencjogát – mondta Ruszkai. Ez pontosan azt jelenti, hogy a szerződés meghatározott idő, 5 év után opcionálisan újabb öt évre meghosszabbítható.



Hamarosan indul a román és az orosz kiadás is


A sajtótájékoztatón egy kérdésre válaszolva a Sanoma vezérigazgató-helyettese elmondta: korábban a Népszabadság kiadója állapodott meg a National Geographic magyarországi megjelentetéséről, de azt a szerződést időközben felmondták. Jelenleg a Sanománál van a National Geographic magazin kiadásával kapcsolatos jogok 100 százaléka, s nem kívánja ezeket a jogokat másokkal megosztani.

A National Geographic a magyarral együtt immár összesen 22 nyelven jelenik meg – jelentette be Bernard Ohanian, a National Geographic amerikai főszerkesztő-helyettese, a nemzetközi kiadások szerkesztője. Hamarosan megjelentetik a magazin román és orosz nyelvű változatát is. Romániában




is a Sanoma Magazines adja ki a folyóiratot. A Sanoma Csehországban is licencpartnere a National Geographicnak, ahol mintegy százezer családhoz jut el a lap.


Magyar riport a nemzetközi számokban


A 115 éve működő National Geographic Society, a magazin kiadója non-profit szervezet, több mint 7000 tudományos és kutatási projektet támogatott eddig világszerte. Magyarország is többször szerpelt már a lapban, elsőként 1907-ben a Szent Jobbról közöltek budapesti riportot.


Idén viszont valódi premier készül: 2003 májusában először jelenik meg a magazin összes kiadásában olyan írás, amelyet magyar tudós és fényképész készített. A fotóriport, illetve írás a tiszavirágokról szól majd, és egy pécsi biológus-fényképész, Szentpéteri L. József állította össze. Szentpéteri egyébként a 2002-es World Press Photo pályázaton második díjat nyert el a természetfotó kategóriában.

Címkék: archívum