Orosz előretörés a szupergazdagok listáján

Továbbra is Bill Gates áll az első helyen a Forbes magazin listáján, mely a világ leggazdagabb embereinek zsebében turkál. Az oroszok egy év alatt hétről tizenhétre növelték helyezéseik számát.

A listára az kerül fel, akinek a vagyona eléri az egymilliárd dollárt, melyet idén 476-an mondhatnak el magukról. Közülük 48 az „újfiúk” száma 67-en vannak azok, akik lekerültek a listáról, mert vagyonuk összege a határérték alá csúszott. Összességében is szegényebbek lettek a leggazdagabbak. Az elmúlt egy évben a teljes társaság vagyona 140 milliárd dollárral csökkent így mára csupán 1400 milliárd dollárral büszkélkedhet a gárda.




Győzelmek sora


Hosszú évek óta tart Bill Gates győzelmi szériája, a Miscrosoft atyját idén sem sikerült letaszítani trónjáról, csupán kissé megszorítani. Bár vagyona ismét csökkent, ezúttal 12 milliárd dollárral, szégyenkezésre nincs oka, még így is maradt 40,7 milliárd. Ráadásul ő a legnagyobb adakozó is, évente közel egymilliárd dollárt költ orvosi kutatásokra. Idén a szokásosnál nagyobb volt a verseny, a második helyezett Warren Buffett, „az omahai orákulum” csupán 4,5 milliárd dollárt veszített a vagyonából, így 30,5 milliárdja azt is jelenti, hogy sikerült lefaragnia hátrányából. Bár „szegényedésük” mértéke eltért, az okok ugyanoda vezetnek: az amerikai tőkepiaci nehézségek miatt jócskán megcsappant a részvény-portfóliók értéke. (Buffett azért vesztett kevesebbet, mert ő nem a tech-részvényekbe, hanem a hagyományos iparágakba, Coca-Cola, Gillette cégekbe fektet be.)

Bronzérmesek, egyúttal a legtehetősebb nem-amerikaiak a német Albrecht testvérek 25,6 milliárddal dollárral. A listát összeállító Forbes magazin egyébként az idén sem tudott az Albrecht fivérekről fényképet szerezni: a két, rendkívül rejtőzködő életmódot folytató úriemberről a Magyar Hírlap szerint utoljára a mintegy harminc évvel ezelőtt készült fotó. A maga 20,1 milliárdos vagyonával Paul Allen, a Microsoft társalapítója számít a világ negyedik leggazdagabb emberének, annak ellenére is, hogy Charter Communications nevű kábelcége a Forbes számításai szerint húszmilliárd dolláros adósságheggyel küszködik

Milliárdok – csak 18 éven felülieknek

 A leggazdagabbakról

Olvassa el korábbi cikkeinket  a szupergazdagokról:
Dollármilliárdosok klubja – csak 18 éven felülieknek
A 100 leggazdagabb magyar
A tőzsde kikezdte a brit uralkodóházat

A lista legfiatalabbja, a 19 éves arisztokrata Albert Thurn und Taxis 1,5 milliárd dolláros – örökölt – vagyonnal rendelkezik. A legkorosabb pedig a 2,2 milliárd dollárt birtokló amerikai John Simplot a maga 94 életévével. A leggazdagabb család a Wal-Mart szupermarketláncon osztozó Walton família. A családtagok közül öten vannak az első 11-ben.


A lista egyik újdonsága Oprah Winfrey amerikai tévésztár, aki az első milliárdos fekete nő. Megjelent a listán Indonézia a dohánybirodalmat kiépítő Halim család révén és két helyet szerzett a világ második legnépesebb országa India is.



Jönnek az oroszok

Az országok közötti versenyt továbbra is óriási különbséggel vezeti az Egyesült Államok (222 helyezettel), megelőzve Japánt és Németországot, azonban az igazi meglepetést a negyedik helyezett Oroszország előrelépése. Orosz elemzők szerint ez a jelenség egyértelműen a nyersanyagárak világpiaci emelkedésére vezethető vissza. Az amerikai magazin összeállításából is kiderül ugyanis, hogy az orosz csúcselit szinte valamennyi tagja a nyersanyagipar területén tevékenykedik.


A legtehetősebb orosz változatlanul Mihail Hodorkovszkij, a második legnagyobb orosz kőolajtársaság, a Jukosz (angolosan: Yukos) elnöke és többségi tulajdonosa, aki 8 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 26. leggazdagabb embere. Őt Roman Abramovics, egy másik olajvállalat, a Szibnyefty Csukcsföld kormányzói tisztét is betöltő első embere követi 5,7 milliárd dollárral, míg a harmadik helyen a 4,3 milliárd dollár fölött rendelkező Mihail Friedman, az Alfa pénzügyi csoport vezetője áll. Ez utóbbi vállalat egyébként a közelmúltban új oroszországi kőolajvállalatot alapított a brit-amerikai British Petroleummal közösen. A három 40 év körüli üzletember egyben a világ legfiatalabb milliárdosa közé tartozik.

Címkék: archívum