Cáfolják az OTP felvásárlását

A sajtóban tegnap megjelent hírekkel ellentétben az OTP Bank nem tekinthető a svájci UBS felvásárlási célpontjának – nyilatkozták a Napi Gazdaságnak brókerek és a bank vezetői.

A keddi hírt, miszerint Svájc legnagyobb bankja, a UBS az OTP felvásárlására készül, légből kapottnak minősítették az OTP vezetői, és emlékeztetnek rá: a jelenleg 81 százalékban külföldi kézben lévő pénzintézet alapszabálya betonbiztos védelmet biztosít az ellenséges felvásárlásokkal szemben. Az alapszabály kimondja, hogy a külföldi befektetők egyike sem rendelkezhet a közgyűlésen 5 százaléknál több szavazattal (a magyaroknál 10 százalék a határ), és a külföldi részvényesek összességükben is csak a teljes szavazóerő felénél eggyel kevesebb (vagyis 139 millió 999 ezer 999) szavazatot birtokolhatnak.

A lapnak nyilatkozó brókerek szerint a múlt heti látványos árfolyamemelkedést inkább az okozhatta, hogy a kétszer 100 bázispontos kamatvágás következtében 6 milliárd forinttal értékelődött fel a cég 400 milliárdos állampapírkészlete.

Az 1440 milliárd euró értékű vagyont kezelő svájci bank közeledésére utal ugyanakkor az, hogy a bank nemrég együttműködésre lépett az OTP-vel. A magyar pénzintézet nemzetközi részvényalapját váltotta fel az UBS alapjaival, s az OTP ezután az “alapok alapjait” kínálja ügyfeleinek.

Címkék: archívum