A jövő hét elején aláírás Moszkvában

A jövő hét elején írja alá Moszkvában László Csaba pénzügyminiszter az orosz államadósság utolsó részletének törlesztéséről szóló megállapodást – tudta meg a Népszabadság. A mintegy 92 millió dollár készpénzben, közvetítők nélküli kifizetéséről Medgyessy Péter tavaly decemberi, moszkvai látogatásán egyeztek meg.

A december 20-án született megállapodáskor olyan egyezség született, hogy a pénzt egy hónapon belül kifizeti az orosz fél. Erre azonban csak azt követően kerülhet sor, hogy a két pénzügyminisztérium által kidolgozott, írásba foglalt egyezséget az orosz és a magyar pénzügyminiszter aláírja. Korábban több időpontot is kijelöltek, de az aláírás minden alkalommal elmaradt.

Az illetékesek szerint nem a megállapodás körül támadtak problémák, pusztán arról van szó, hogy az év végi magyar, illetve ortodox ünnepek miatt nem találtak olyan dátumot, amely mindkét félnek megfelelt volna. Értesüléseink szerint e hét elején sikerült megállapodásra jutni az aláírók személyéről, a helyszínről és a jövő heti dátumról.

Oroszország 36 százalékos árfolyamon rendezi Magyarországgal szemben fennálló adósságát, ami öt százalékponttal jobb az előző kormány által kidolgozott megállapodásnál. A megállapodásról szóló tárgyalásokon az igazi kérdés az árfolyam volt. Az utolsó pillanatban kiharcolt 33 és fél – kamatokkal 36 százalékos – kulcs jobb, mint amit bármely más közép-európai ország el tudott érni. Egyelőre nem ismeretes, hogy a magyar kormány mire költi a törlesztési összeget.

Címkék: archívum