Százmilliót kap vissza a Terror Háza?

A remélt támogatásnak legfeljebb a kétharmadát kapja majd a Terror Háza. A kultusztárca ráadásul szeretné, ha a támogatással együtt átvilágítanák az intézmény költségvetését, és a múzeum a jövőben kiegyensúlyozottabban mutatná be a XX. századi terror történetét. Schmidt Mária főigazgató reméli, a miniszterelnök betartja az Országház előtt tett ígéretét, és a kormány visszaadja az elvont pénzösszeget.

A Magyar Hírlap értesülései szerint a kormány pénteki ülésén várhatóan legfeljebb százmillió forintot szavaz meg a Terror Háza működési támogatására. Ez csupán a kétharmada annak az összegnek, amit a 2003. évi költségvetés vitájában Pető Iván szabaddemokrata honatya indítványa alapján vontak el. Schmidt Mária, a múzeum főigazgatója kilátásba helyezte, hogy a költségelvonás miatt januárban bizonytalan ideig bezárják az intézményt.

A kormány által eredetileg 330 millió forintosra tervezett támogatás 180 millióra csökkentése miatt december 23-án Halász János fideszes képviselő azzal vádolta a kormánypártokat, hogy “kormánypárti javaslatra a Terror Háza Múzeumot el akarják lehetetleníteni. A kormány Pilátusként mossa kezeit, miközben a piszkos munkát mással végeztetné el”. Az ülésen Medgyessy Péter kormányfő, aki néhány héttel korábban “magánemberként” felkereste az intézményt, megígérte, hogy a múzeum működése nem lehetetlenül el.

“A kormány első ülésén, jövő év januárjában dönteni fog a Terror Házának támogatásáról, úgy hogy a tartalékból erre a célra felhasználni fogÉ Nem kell bezárni, meg fogja kapni a szükséges támogatást” – fogalmazott a szó szerinti jegyzőkönyv tanúsága szerint a kormányfő. Schmidt Mária főigazgató erre levette a napirendről a bezárási tervet, miközben az is kiderült, hogy valójában egy eleve tervezett, műszaki átvizsgálás miatti részleges üzemszünet nőtte ki magát politikai fenyegetéssé.
A kormány pénteki ülésén tárgyal majd a Terror Házának jutó pótlólagos támogatásról. Ennek végleges összege a kabinet ülésén dől majd el. Úgy gondolom, hogy az elvont támogatás fele-kétharmada elegendő lesz ahhoz, hogy az idén a múzeum akadály nélkül, megnyugtatóan működhessen – közölte a lap kérdésére Kocsi László, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma politikai államtitkára.
[Magyar Hírlap]

Címkék: archívum