2100 nyarán már nem borítja jégtakaró az Északi-sarkot

Az Északi-sarkot fedő állandó jégtakaró, amely megmarad a meleg nyári hónapokban is, sokkal gyorsabb ütemben fogy, mint ahogy a tudósok azt korábban gondolták. A 21. század végére akár jég nélkül is maradhat nyárra a sark.

Az Északi-sarkon lebegő jégtakaró egy része állandóan, tehát a nyári hónapokban is megmarad, egy része viszont a meleg évszak beköszöntével elolvad. Az állandó jégtakaró átlagos szélessége három méter körül van, egyes helyeken viszont hét méter mélyen nyúlik az óceánba.



Ha folytatódik azonban a jégtakaró jelenlegi olvadási sebessége, 2099-re elképzelhető, hogy a nyári hónapokra jég nélkül marad a sark – állítják a NASA tudósai közelmúltban megjelent tanulmányukban.

Mintegy 13 magyarországnyi terület olvadt el 22 év alatt

A kutatást vezető Josefino Comiso és csapata 1978 és 2000 között készült űrfelvételeket, illetve időjárás szondák képeit elemezte. A képek alapján azt próbálták meghatározni, hogy adott évben mekkora volt a sark minimális, azaz nyári jégtakarójának kiterjedése.

Azt találták, hogy 1978 és 2000 között 1,2 millió négyzetkilométer jégtakaró olvadt el, miközben az Északi-sark átlagos hőmérséklete évtizedenként 1,2 Celsius fokkal emelkedett. A legnagyobb mértékben Észak Kanada és Alaszka közelében csappant meg a jég, és itt mérték a legnagyobb hőmérsékletemelkedést is.



Lassú olvadás – de mi lesz a jegesmedvékkel?

Bár a jégtakaró gyorsuló olvadásában rövidtávú, átmeneti hatások is szerepet játszanak, a kutatók úgy vélik, hogy a trend alapvetően nem szakad meg. Ha eltűnik a jégtakaró, felgyorsul az Északi-sark vizének melegedése. Míg a fehér jégtáblák visszaverték a Nap sugarait, a sötétkék óceán egyre több meleget nyel majd el.

Az óceán felmelegedése késlelteti majd az őszi fagyokat, amely azt eredményezheti, hogy a téli és tavaszi hónapokban vékonyabb jégtakaró fedi majd a sarkot. A vékonyabb jégtakaró pedig sokkal gyorsabban olvad el a nyári hónapokban. Az olvadás következtében megélénkül a planktonok szaporodása, és megváltozik a jegesmedvék élete is.

Mivel a medvék a hideg évszakban, a jégtáblákról vadászva halmoznak fel akkora zsírtartalékokat, amellyel a nyári évszakot is átvészelik, egy korábban kezdődő olvadás azt eredményezheti, hogy egyre soványabbak lesznek a nyár végére, amely a legrosszabb esetben szaporodóképességükre is kihat.

Átalakulóban az Antarktisz is



Míg az Északi-sark jégtakarója egyértelműen fogy, a Déli-sarkon vegyes a helyzet: egyes részein, például a Ross tengernél a jégpáncél terjeszkedik, más területeken, például az Amundsen és a Bellinghausen tengernél az állandó jég területe csökkent az elmúlt évtizedekben. A kutatók a változásokat regionális hőmérséklet-ingadozásokkal magyarázzák.
Címkék: biztosítás