Szigorú géntörvényt sürgetnek a zöldek

A magyar ökológiai és mezőgazdasági érdekeknek megfelelő változtatásokat sürgetnek a géntörvényben a hazai zöldek. Magyarországon jelenleg nyolc engedélyezett szántóföldi kísérlet folyik génkezelt hasznonnövényekkel, és a piacon feltételezhetően már jelen vannak a génkezelt termékek. A jogszabály módosításáról – amelyet az uniós szabályozás változása tett szükségessé – ezen a héten szavaz a parlament.

Az Európai Unió agrárminiszterei a múlt héten állapodtak meg a génkezelt élelmiszerek jelöléséről: javaslatuk szerint a megkülönböztető jelzést minden olyan emberi fogyasztásra szánt terméken fel kell tüntetni, amely legalább 0,9 százalékban módosított alkotóelemekből áll. Felmérések szerint az unió lakosságának 70 százaléka elutasítja a génkezelt élelmiszereket. Kérdésre válaszolva 90 százalékuk ragaszkodott ahhoz, hogy a csomagoláson tüntessék föl, ha génkezeléssel állították elő az élelmet. A nagymértékű ellenállás miatt az EU korlátozások egész soráról döntött a közelmúltban: a jövőben a génkezelt szervezetek kibocsátásánál minden esetben megkövetelik a részletes környezetikockázat-elemzést, a termékeket a piacra kerülést követően is monitorozni kell, az antibiotikumokkal szembeni ellenállóképességért felelős módosított géneket pedig 2008-ig ki kell vonni a forgalomból.

A változásokat – a jogharmonizációs követelmények miatt – a magyar géntörvénynek is követnie kell, ezért került napirendre az 1999-ben elfogadott jogszabály módosítása. A módosító javaslatokról e héten szavaz a parlament környezetvédelmi bizottsága.

A hazai zöldszervezetek szerint az EU-szabályok mechanikus átvétele nem elegendő, mert nem a speciális magyar ökológiai és mezőgazdasági érdekeket követik.

Móra Vera, az Ökotárs Alapítvány programvezetője lapunknak elmondta: a magyar géntörvénynek tartalmaznia kellene, hogy a hungarikumok genetikai módosítása tilos, nem szabad szabadföldi termesztésbe vonni olyan génkezelt növényeket, amelyeknél a keresztbeporzás lehetősége miatt fennáll az átalakított gének „kiszabadulásának” veszélye. A természetvédelmi oltalom alatt álló területek mellett pedig védőtávolságot kell kialakítani a génbankok sértetlenségének megőrzése érdekében.

Hazánkban nyolc engedélyezett szántóföldi kísérlet folyik génkezelt haszonnövényekkel, ezek 2004 előtt nem kerülhetnek termesztésbe. A piacon feltételezhetően jelen vannak az ilyen termékek állati takarmányok, illetve élelmiszerek formájában. A helyzetre jellemző: az egyik nagy élelmiszerlánc Ausztriában azt hirdeti, hogy semmiféle génkezelt élelmiszert nem forgalmaz, Magyarországon azonban – a kötelező jelölés hiánya miatt – ezt nem tudja garantálni.

Címkék: archívum