Két éven belül elkészül a kulturális tömb

Hónapok óta folyik a szakmai egyeztetés a Millenniumi Városközpont magánerőből, de állami garanciavállalás mellett felépítendő kulturális tömbjének sorsáról. A Népszabadság úgy értesült: a kormány a lehetőségek számbavétele után valószínűleg az alapterület minimális növelése és a koncepció kisebb módosítása mellett az eredeti költségvetés szerinti megvalósítást választja.

Gőzerővel folyik az építkezés a pesti Duna-parton, az új Nemzeti Színház és a Lágymányosi híd között. Lassan kinő a földből az a hatalmas épülettömb, amely az Orbán-kormány tervei szerint három kulturális intézménynek ad majd otthont. Itt kaphat helyet a 4M-nek nevezett Modern Magyar Művészeti Múzeum, a Hagyományok Háza és a Nemzeti Filharmónia koncertterme.

Mint ismeretes, 2001 decemberében a parlament és a kormány úgy döntött, magántőkéből, állami kezességvállalás mellett valósítja meg a létesítményt, majd az állam tíz év alatt megvásárolja a Trigránit Rt.-től az épülettömböt. A beruházás 31 milliárd forintot emészt föl; ebből négymilliárdnyit már beépítettek. Az állami tulajdonba vételkor a megfizetendő adóval és a tíz évre kalkulált kamatokkal együtt 52 milliárdot kell kifizetni. A tömb befejezését 2004-re tervezik.

A tavaszi választás után hivatalba lépett új kormány vizsgálja a beruházás jogi hátterét. Tény ugyanakkor, hogy az előző kormány alatt megkötött szerződések értelmében az építkezés teljes felfüggesztése tízmilliárdos kártérítési igényre adna alapot.
[Népszabadság]

Címkék: archívum