Terjeszkedik a Leoni – Beszterce ostroma Eger veszedelme?

Fejlesztésbe kezd Romániában a német kábelgyártó, a Leoni. Az 1700 új munkahelyet teremtő besztercei beruházásnak hatása lehet az Egerben 1200 embert foglalkoztató hazai gyártásra. A Leoni szerint a projekt "jelenleg nem érinti" az egri céget.

Az Adevarul című román napilap internetes változata nemrégiben rövid hírben számolt be arról, hogy az autóipari beszállító Leoni hatalmas beruházást tervez az erdélyi Beszterce (Bistrita) városában. A német kábel- és huzalgyártó bejelentette: 2004-ig kábelgyárat épít Romániában, ahol olyan gépkocsimárkákhoz készülnek majd alkatrészek, mint a Chrysler, a Mercedes és a BMW. A német cég eddig 3 millió eurót invesztált és 300 embert foglalkoztat Besztercén. Az Adevarul szerint az új gyár felépítésekor kétezerre emeli a jelenlegi létszámot.

A romániai beruházás azért is érdekes Magyarország számára, mert a Leoninak két gyára van nálunk. Mindkettő Heves megyében: az egyik Hatvanban, a másik Egerben, a megyeszékhelyen. A hatvani gyár kábeleket készít, az egri pedig elsősorban kábelkötegeket, műszerfalak teljes hálózati rendszereit állítja elő. Internetes honlapja szerint a Leoni 1240 embert foglalkoztat Egerben és 87-et Hatvanban.

A cég ügyvezető igazgatója a FigyelőNet kérdésére csak annyit közölt, hogy a Leoni egri leányvállalatát “jelenleg nem érinti” a romániai fejlesztés. A tervezett román és a jelenlegi magyar üzemek tevékenysége között azonban nem kizárhatók az átfedések, a munkabérek színvonala pedig a két országban erősen különbözik. Így Besztercén a gyártás kétségtelenül olcsóbb lehet a külföldi befektető számára, mint Hatvanban vagy Egerben.

Elődjét a középkorban alapították

A Leoni cég elődje egy kisebb nürnbergi műhely, Anthoni Fournier létesítette még a középkorban, 1569-ben. Fournier utódai tovább szaporították a vállalkozásokat, az 1600-as években már három ágra bontották a cég tevékenységét. A huszadik századra elsősorban huzalok és kábelek előállítójaként tevékenykedett a cégcsoport, a világ számos oszágában működtet leányvállalatokat.

Magyarországon 1992-ben kezdte meg a tevékenységét a Leoni Hungaria, amelynek első telephelye és központja Eger. 1997-ben alakult meg Hatvanban a cég második leányvállalata, a kábelművek. Két évvel később az egész Leoni csoportot átszervezik. Külön globális kábelüzletág jön létre, amelyhez a hatvani gyár is csatlakozik, és szintén önálló részleg készíti ezentúl a műszerfalakhoz szükséges szerkezeteket, ehhez a divízióhoz tartozik az egri leányvállalat.

Az Igazságügyi Minisztérium céginformációs szolgálata szerint a Leoni Hungária Kft. legutóbbi mérlegbeszámolóját 1998. december 31-ei zárással adta le. Eszerint a cég árbevétele 87,3 milliárd forint volt (1997-ben még 59,3 milliárd volt a forgalom). A cég adózás előtti eredménye 1998-ban hatmilliárd, adózott eredménye pedig 5,6 milliárd forint volt.

Címkék: archívum