Milyen gázt vetettek be az orosz komandósok?

Továbbra is rejtély, milyen gázt használtak a moszkvai túszok kiszabadításakor. Sőt, az áldozatok számának növekedtével a hatóságok egyre inkább titkolóznak. Szakértők szerint az először Vietnamban bevetett BZ gázt alkalmazhatták a kommandósok.

Jevgenyij Jevdokimov, Moszkva első számú aneszteziológusa azt állítja, hogy altatás során rendszeresen használt narkotikumot vetettek be szombat reggel a kommandósok. “Normál esetben altatógáz nem hat ennyire agresszíven, ám itt extrém szituációról van szó: olyan embereken alkalmazták, akik 50 órás izgalom és éhezés után rossz lelki és fizikai állapotban voltak.”

Valószínűleg BZ-gázt alkalmaztak

Egyes spekulációk szerint azonban normál altatógáz nem vezet ennyi ember halálához, és elképzelhető, hogy a biztonsági alakulatok ideggázt, esetleg hólyaghúzó hatású gázt vetettek be. Michael Yardley, londoni biztonsági szakértő a tünetek – hányás, ájulás, kábulat – alapján úgy véli, BZ gázt használhattak az orosz kommandósok. A szagtalan, cselekvőképtelenné tevő BZ gázt először az amerikaiak vetették be Vietnamban.

Már több háborúban bevált márA BZ gázt az ötvenes években az USA-ban, Marylandben fejlesztették ki, elsősorban nagy tömegek féken tartása céljából. Bár vegyi fegyverről van szó, használatát, illetve előállítását korlátozott mennyiségben nem tiltja az ezekről szóló nemzetközi konvenció (Chemical Warfare Convention – CWC). A BZ gáz szilárd állapotban fehér kristályos por, vízben csak korlátozottan oldódik. A szer a központi idegrendszer számos funkcióját befolyásolja: rombolja a memóriát, csökkenti a feladatmegoldó, koncentráló és felfogó képességet. Nagy dózisban delíriumos állapotot idézhet elől. Az első tünetek – szédülés, hányás, szájszárazság, hallucináció – egy óra után jelentkeznek. A gáz legerőteljesebben 4-8 óra után fejti ki hatását, és 24-48 óráig tart. Külföldi szakértők szerint a kommandósok valószínűleg jó néhány órával a gázbefújás után rohamozták meg az épületet.

BZ-gázt számos háborúban vetettek be az elmúlt negyven évben: az amerikaiak a vietkong ellen, a jugoszláv erők pedig a boszniai és koszovói muszlimok ellen alkalmazták. A gáz hatásának kitett amerikai háborús veteránokon tartós idegrendszeri károsodást figyeltek meg. Egyes feltételezések szerint Irak 1989-90 között szintén gyártott BZ gázt.

A BZ gáz kis dózisban nem halálos, ám nagy adagban és zárt térben alkalmazva katasztrófát okozhat. Hatása az egyes túszok életkorától, fizikai állapotától, illetve attól is függ, hogy mennyire közel ültek a gáz forrásához.

A Melnyikova utcai színházban körülbelül 800 embert tartottak fogva a csecsen terroristák, közülük vasárnap 646-ot kórházban ápoltak, 150 túszt az intenzív osztályon. Hétfőn több mint kétszáz embert hazaengedtek, ám 405 túszt, köztük 9 gyermeket továbbra is gázmérgezéssel kezelnek, 45 túsz állapota még mindig kritikus. A gázmérgezésben eddig 118-an haltak meg.

Putyin tömegpusztító fegyverek bevetéséről beszél

A súlyos áldozatokat követelő túszdrámát követően hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette: országa tömegpusztító fegyverek bevetésétől sem riad vissza a terrorizmus megfékezésének érdekében.

Az orosz kormány közölte, hogy 2200 fontnak megfelelő összegű kárpótlást kapnak azok a családok, amelyek elvesztették szeretteiket a túszdrámában. Akik életben maradtak, az összeg felére tarthatnak igényt. A moszkvai polgármesteri hivatal minden egyes elhunyt temetésére 300 fontnak megfelelő összeget ajánlott fel – írja a brit Telegraph.

A külföldi orvosok sem kaptak felvilágosítást

Nyugati diplomaták nemtetszésüknek adtak hangot amiatt, hogy az orosz hatóságok hallgatnak a bevetett gázról. A túszok között közel 70 külföldi volt, az ő kivizsgálásukra több követség is elküldte saját orvosát a kórházakba.

A külföldi orvosok egyöntetűen azt állítják, hogy nem kaptak pontos információt orosz kollégáiktól, milyen gázmérgezésben is szenvednek az áldozatok. Az orosz orvosok azzal utasították el a válaszadást, hogy ők is csak általános információkat kaptak, nincsenek tisztában a használt szer részletes összetételével.

Címkék: archívum