A Volksbank és a Fundamenta közös konstrukciója

Október közepétől még könnyebb lesz azok helyzete, akik finanszírozási módot keresnek lakásuk felújításához, bővítéséhez, építéshez vagy vásárláshoz: a Volksbank és a Fundamenta lakás-takarékpénztár új terméke már 700 000 forintos kölcsönösszegtől igényelhető.

Ráadásul a “Komfort” névre keresztelt konstrukció hitelbírálata gyors, és felvevői egyszerre élhetnek a banki lakáshitelek, és a lakás-takarékpénztári szerződések előnyeivel.

Az együttműködésről a két hazai pénzügyi intézmény vezetői a szerződést írták alá. A Komfort-csomag értékesítése október végétől kezdődik. Az érdeklődők részére a Fundamenta ügyfélszolgálati irodáiban és a VOLKSBANK-Line ügyfélszolgálati vonalán keresztül (06-40-41-42-43) nyújtanak további felvilágosítást a termékről. Az ügyfél által megadott időben és helyen a Fundamenta országos értékesítési hálózatának munkatársai személyes tanácsadással állnak rendelkezésre.

“Rendkívüli módon örülünk, hogy a Volksbank hitelezésben szerzett tapasztalatait, jelenleg 21 bankfiókból álló, egyre bővülő hálózatát, rugalmas és gyors hitelbírálati rendszerét hasznosíthatjuk azon ügyfeleink javára, akik nem szeretnének lakáscéljaik megvalósítására négy-nyolc évet várni” – hangsúlyozta Walter Stahl, a Fundamenta igazgatóságának elnöke.

“A Fundamenta lakás-takarékpénztárban kiváló partnert ismertünk meg, amelynek országos hálózata és a lakás-előtakarékosság területén meglévő szakmai ismeretei igen jól kiegészítik bankunk szolgáltatási palettáját” – mondta az együttműködés előnyeiről Dr. Balázs László, a Volksbank vezérigazgatója.

A Komfort termékcsomaghoz kapcsolódó lakáskölcsönt felvevő ügyfelek, a kölcsönszerződéssel egy időben Fundamenta-előtakarékossági szerződést is kötnek. A kölcsönt – amennyiben megfelelnek a feltételeknek – a legfeljebb két-három hetet igénylő hitelbírálati eljárást követően lakáscéljaik megvalósítására fordíthatják. A lakástakarék-szerződés nyomán ugyanakkor igénybe vehetik a 30 százalékos, évi maximum 36 000 forint állami támogatást és a hat százalékos kedvezményes kölcsönt is.

Az első időszakban csupán a Volksbanktól felvett kölcsön kamatát, valamint a Fundamenta-szerződés alapján a havi rendszeres megtakarítást kell fizetni. A kölcsön tőketartozást a megtakarítási időszak leteltével a Fundamenta-betétszámlán összegyűjtött megtakarítás, az arra jóváírt állami támogatás és a kamatok, valamint a hat százalékos kamatozású Fundamenta-lakáskölcsön válthatja ki.

Vegyünk egy lehetséges példát: egy család egymillió forint kölcsönnel szeretné felújítani meglévő lakását. A Volksbanktól a pozitív hitelbírálatot követően azonnal megkapják ezt az összeget, s ennek érdekében ugyancsak egymillió forintos szerződéses összeggel Fundamenta-szerződést kötnek. Az első négy évben (52 hónap) a Volksbanknak havonta
10 525 forintot (10,63 százalék kamatot és 2 százalék kezelési díjat) fizetnek, miközben havonta (49 hónapon át) 8 000 forintot előtakarékoskodnak a Fundamentánál.

A megtakarítási időszak végén a Fundamenta átutalja az egymillió forintos tőketartozást a Volksbanknak, s innen kezdve az ügyfél csak a hat százalékos kamatozású, 456 217 forint összegű Fundamenta-kölcsön kamatait fizeti, ami öt és fél éven (64 hónapon) át havi 8 500 forintot tesz ki. Összességében ebben a konstrukcióban a család tíz év alatt 1 483 300 forintot fizetett ki. Az előtakarékosság nélküli konstrukcióban ez mintegy 280 000 forinttal több lett volna. Természetesen az ügyfeleket a Volksbank kölcsöne után megilleti a törvényben megszabott személyi jövedelemadó-kedvezmény is.

A Komfortot választó ügyfelek a lakás-takarékpénztári szerződéshez járó állami támogatáson túl a kiegészítő kamattámogatású, és a piaci kamatozású kölcsön révén – a megfelelő feltételek fennállása esetén – élvezhetik az egyes lakáskölcsönökhöz, hitelcélokhoz, vagy hitelfelvevőkhöz kapcsolódó további kedvezményeket is. (Adó-visszatérítési támogatást, a gyermekek után járó szociálpolitikai kedvezményt, az illetékmentességet illetve -kedvezményt). A Volksbank és a Fundamenta Komfort termékét építésre, új és használt lakás vagy ház vásárlására, bővítésére, korszerűsítésére és felújítására, közművesítésre, valamint tetőtér-beépítésre lehet felhasználni.

A Volksbank Rt. az osztrák Österreichische Volksbanken AG (ÖVAG) csoport tagja, amely Magyarországon elsősorban a kis- és középvállalati szektor, illetve a hozzájuk tartozó háztartások pénzintézete. A bank mérlegfőösszege 2001. év végén meghaladta a 100 milliárd forintot. A szeptember 30-ai adatokat tekintve 2002-ben az előző év végéhez képest a betétállomány 17%-kal, a hitelállomány 13%-kal és az ügyfelek száma 15%-kal növekedett.

A Fundamenta a magyar lakás-takarékpénztári piac egyik legdinamikusabban fejlődő tagja. A német Schwäbisch Hall csoporthoz tartozó pénzintézetnél idén szeptember 30-áig közel 37 ezer új lakás-előtakarékossági szerződést kötöttek, amelyek szerződéses összege 34,4 milliárd forintot tesz ki. A pénztár fejlődésének alapját a “klasszikus” előtakarékossági konstrukciók képezik, de a cég nagy hangsúlyt fektet arra, hogy banki partnereivel mind szélesebb körű szolgáltatást nyújtson ügyfeleinek.

További információk:
Fundamenta marketing osztály Telefon: (1) 411 8122
Volksbank marketing osztály Telefon: (1) 328-6664

Címkék: Hírforrás