Nyílt nappal az álllatokért

Október 4-e az Állatok Világnapja. A Felelős Állatbarátok Egyesülete ebből az alkalomból ismertette a Budapesten szeptember 28-án rendezendő Második Állatbarát Nyílt Nap programjait.

A felelős állattartásra, az ember-állat kapcsolat fontosságára kívánja felhívni a figyelmet a Felelős Állatbarátok Egyesülete a Második Állatbarát Nyílt Nap megszervezésével, amelyet 2002. szeptember 28-án Budapesten, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi karán rendeznek.

A szervezők bíznak abban, hogy Magyarországon az emberek fogékonyak a felelős állattartással, állatvédelemmel kapcsolatos témák iránt, így a rendezvény eléri célját, és ezzel is hozzájárulhat hazánkban a felelős állattartási kultúra színvonalának emeléséhez.

“A nyílt napot valódi családi programnak tervezzük. Elsődleges célunk, a felelős állattartással kapcsolatos ismeretterjesztés, ezáltal minél több hasznos információ eljuttatása a közönséghez a házikedvencek megfelelő tartásáról. A nyílt napon a látogatóknak lehetősége nyílik a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi kar egyes tanszékeinek meglátogatására is. A tanszékeken szakemberek kísérik körbe az érdeklődőket.
A változatos programok között szerepel lovaglás, ugráló-vár, arcfestés, kézműves foglalkozás, 100 Folk Celsius koncert, vetélkedők, ismeretterjesztő előadások, filmvetítés, agility bemutató, múzeumlátogatás és természetfotó-kiállítás is, valamint lehetőség nyílik gazdátlan állatok örökbefogadására, a Rex Kutyaotthon Alapítvány segítségével. Az érdeklődők megismerkedhetnek a Tetra Állatterápiás csoporttal, akiktől sok érdekes információt tudhatnak meg erről az új tudományterületről ” – ismertette a programot Temesváry Kriszta a FÁBE elnöke.

“Nagy örömünkre szolgál, hogy immár másodszor adhat otthont egyetemünk ennek a nagyszerű kezdeményezésnek” – mondta dr. Solti László a SZIE Állatorvos-tudományi karának dékánja. Fontos hangsúlyozni, hogy az állatorvosoknak kulcsszerepe van a felelős állattartási kultúra elterjesztésében és népszerűsítésében.

Az állatterápiát, mint módszert B. Levinson amerikai pszichológus dolgozta ki az 1960-as években, először érzelmileg zavart, illetve árva gyerekek gyógyítására. A terápiát később kiterjesztette súlyos, gyógyíthatatlan betegek segítésére (enyhítette a depressziójukat), illetve idősekre, akiknél az egyedüllét és magány miatti szellemi és fizikai leépülést tudta gátolni az állatterápia segítségével -tudtuk meg dr. Sátori Ágnes állatorvostól.
Hazánkban az elsők között kezdte meg működését a Tetra Állatterápiás Csoport. Alapítói között szerepel pszichológus, orvos, állatorvos, kutyakiképző, gyógypedagógus, de a napi gyakorlati munkát még számos szakember, érdeklődő állattartó-állatbarát segíti. A nyílt nap kitűnő alkalmat teremt arra, hogy a látogatók megismerhessék a csoport tagjait, betekintést nyerhessenek munkájukba, vagy kutyás bemutatójuk során akár személyesen is kipróbáljanak számos a terápiában szereplő feladatot.
dr. Király Péter a Rex Alapítvány alapítója jelezte, hogy nagy reményeket fűznek a Második Állatbarát Nyílt Nap örökbefogadási akciójához, hiszen tavaly 25 árva kutya és 18 árva cica talált a rendezvényen szerető gazdára.

Címkék: Hírforrás