Átalakul Józsefváros

Hamarosan több évtizede dédelgetett álom megvalósulása válhat valóra. A Corvin mozi mögötti épületeket már bontják, az Üllői út és a Práter utca között húzódó hosszú keresztutcákat átszelve új sétány kerül, nemsokára több ezer összkomfortos lakás váltja föl a többségében szoba-konyhás bérleményeket. A húsz hektáros területen szellős városmag alakul, amelyet szakmai körökben az egyetlen koncepciózus rehabilitációnak neveznek. A beruházás értéke meghaladja majd a 50 milliárd forintot.

A koncepció kidolgozója, a Rév8 Rt. – amelyet az alapítók azzal a céllal hoztak létre, hogy kezelje, hasznosítsa és értékében gyarapítsa Józsefváros ingatlanjait, – rendelkezik e területen lévő üres ingatlanok opciós jogával. A koncepció szerint a Rév8 Rt. felvállalta, hogy kiépíti különleges, személyes kommunikációra alapuló szolgáltatását, amely biztosítja a közvetlen párbeszédet a lakosság és a döntéshozók között, hiszen a cég pontosan ismeri a kerület problémáit, a politikai erők céljait, és az itt élők elképzeléseit a jövőről.
Alföldi György, a Rév8 Rt. vezérigazgatója elmondta, a rehabilitációs tervezésnél az építészek és mérnökök mellett szociológusok, jogászok és közgazdászok vesznek részt a fejlesztési tervek kidolgozásában. Szakembereik között sok a fiatal, akik ismerik a legújabb trendeket, rugalmasak és nem ijednek meg a jelentős változtatásoktól sem.

A Rév8 Rt. koncepciója – hangsúlyozta Alföldi György vezérigazgató és Sárkány Csilla várostervező, – az, hogy az emberek szeressenek az adott területen lakni, de ugyanennyire fontos, hogy a városrész képes legyen fenntartania önmagát. A VIII. kerület rehabilitációjának célja tehát nem csupán a terület újraélesztése, valódi értékeknek megóvása, hanem a korszerű igényeknek megfelelő városrész kialakítása is. Fontosnak tartjuk a kerület lecsúszásának és szegregációjának megállítását, ugyanakkor ragaszkodunk a területre jellemző vegyes összetételű színes társadalmi képhez. A programunknak három fő pontja van: egyrészt megállítjuk a leromló területek további lecsúszását, másrészt el akarjuk érni, hogy a lakosság egyetlen tagja se kerüljön rosszabb helyzetbe, mint amilyenben volt, s nem utolsó sorban meg kívánjuk változtatni a kerülethez kötődő negatív képet. A koncepció szerint, az igen rossz állapotú, lebontásra kerülő épületek helyén új közterület alakul ki, megváltoznak a közlekedési feltételek. Növekedni fog a környék parkjainak, játszótereinek száma, a zöldfelületek mennyisége, és új típusú parkolóhelyeket is létesítünk. Nagy lemaradást kell behozni – folytatja Alföldi György , hiszen a józsefvárosi lakások nyolcvankét százaléka épült 1920 előtt és mindössze nyolc százaléka épült 1945 után. A kerületben található 39 ezer lakás 44 százaléka egy szobás, 21 százaléka pedig komfort nélküli, a lakásállomány 55-70 százaléka nem éri el azt a színvonalat, amit a XXI. században lakásnak nevezhetünk. Figyelemre méltó adat az is, hogy ebben a körzetben található az összes fővárosi önkormányzati lakás 20 százaléka, hiszen a VIII. kerületi népsűrűség a fővárosi átlag három-négyszerese. Ma ugyan még nem túl drágák a bérleti díjak, ám az itt lakók 10-15 százaléka még ezt a viszonylag alacsony bérleti díjat sem képes kifizetni. Amikor elkészítettük a koncepciót, meghatároztuk, hogy mely lakóházakat javasolunk felújításra, közülük melyek maradjanak önkormányzati tulajdonban, és melyeket adjon el a polgármesteri hivatal, továbbá kijelöltük a lebontandó épületeket is.

A Corvin mozi és a Szigony u. közötti 20 hektáros terület kb. 10 év alatt épül át. Az itt lévő 2200 lakásból 1100 lebontunk, helyükre 3 ezer új épül, miközben felújítjuk a közműveket és a közterületeket is. Nem kívánunk felhőkarcolókat építeni, a területen 16 és 23 méter között változhat az épületek magassága. A mintegy 50 milliárd forintos befektetés természetesen az önkormányzat számára önállóan finanszírozhatatlan, ezért külső partnereket keresünk a befektetéshez. A telkekért fizetett összegből tudja az önkormányzat a vállalt programjait (közterület-, és közmű felújítás, a beruházás előtt a lakók kiköltöztetése) finanszírozni. Ám mivel a befektető csak akkor érkezik, ha a befektetett összege megtérül, így ebben az évben a befektetők számára meghirdetett pályázatunkat az előző évihez képest átalakítottuk és tovább finomítottuk. Mivel a program sikere minden politikai erő, a kerület lakossága és a Rév8 Rt. számára egyaránt fontos, nem lehet eléggé hangsúlyozni azt, hogy közös, összehangolt és következetes fellépésre és tervezésre van szükség.

Címkék: Hírforrás