Menyhay Imre: Gazdálkodás, vállalkozás, etika

Az ember permanensen szükségleteinek kielégítésére van utalva. A gazdálkodással és vállalkozással együtt kell élni, és ez az a pont, ahol az etika vagy etikátlanság a legszembetűnőbben és a legtragikusabb tetten érhető.

Az etika az emberközi kapcsolatok minőségének mércéje. Az emberi kapcsolatokkal a szociológia foglalkozik, ezért kiválóan alkalmas a gazdálkodással és vállalkozással összefüggő emberközi kapcsolatok minőségi – etikai – vizsgálatára.

A könyv a szerző Bevezetés az általános szociológiába, a társadalomelmélet alapvető kérdései című könyvének gazdaságszociológiai szempontokkal való kiszélesítése.
Egy olyan gazdaságszociológia alapvetése volt a cél, amely a társadalomelméletből indul ki, és a kiszélesítés során az emberközi kapcsolatok elemzésénél marad, de az általános szociológián túllép és súlypontja a gazdálkodással, a vállalkozással, az etikával és a menedzserfelelősséggel kapcsolatos emberközi kapcsolatok minőségének vizsgálatára – az elmélet alkalmazására – helyeződik át.

Címkék: Hírforrás