Nehezebb felvételik, alacsonyabb ponthatárok

Csütörtök tíz óra óta olvashatók a www.felvi.hu és a www.ofi.hu címen a felsőoktatási felvételik ponthatárai . A bekerülési küszöbök alacsonyabbak, mint tavaly, ami a diákok szerint a minden eddiginél nehezebb felvételi feladatsorokkal magyarázható.

A napilapok szombaton részletes táblázatban közlik szinte minden egyetemi és főiskolai szak felvételi ponthatárait, ám a korábbi évekkel ellentétben minden bizonnyal kevesebb jelentkező vesz majd kezébe újságokat, hiszen idén már SMS-ben és az interneten is kényelmesen elérhetőek az adatok.

Az OFI weblapját felkeresve érzékelhetően javult a tavaly még órákra lefagyó oldal letölthetősége. Kérdésünkre Princzinger Péter, a felvételi iroda igazgatója elmondta, hogy az OFI-nak – az Oktatási Minisztérium segítségével – valós többletkiadás nélkül sikerült az informatikai fejlesztéseket elvégeznie. A tavalyi tapasztalatokon okulva idén már egy helyett négy szerver azonos terheltségi elosztással szolgálja ki a látogatókat. Az adatok csütörtök este 10-óra óta érhetőek el, az azóta eltelt idő alatt pedig az iroda megközelítőleg 190 ezer látogatót regisztrált, a találatok száma pedig egymillióra tehető.

Eredmények SMS-benAz OFI és a Pannon GSM először 2001 nyarán tette lehetővé, hogy a jelentkezők megtudhassák, felvételt nyertek-e az általuk megjelölt felsőoktatási intézménybe. Idén a tavalyinál tíz százalékkal több felvételiző, az összes (165 ezer) fiatal közel háromnegyede tüntetett fel elérhetőségei között mobilszámot is a jelentkezési lapon. Az OFI csütörtökön 11-órától három óra leforgása alatt 274 ezer SMS-t küldött szét, ezekben mintegy 120 ezer diák kapott értesítést a felvételi vizsgán elért összpontszámáról és az általa megjelölt intézményekben megállapított ponthatárokról.

Nem csak a jelentkezők, hanem az oktatási szakma is elismerte, hogy az idei feladatsorok nehezebbek voltak a 2001-es teszteknél. Ezt a statisztikák is tükrözik: adott létszámkeret mellett a gyengébb felvételi átlageredmény alacsonyabb ponthatárokat eredményezett.

A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen 100, az ELTE jogi karán 104, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem általános orvosi karán pedig 106 ponttól veszik fel a pályázókat, ami némileg alacsonyabb a 2001-es küszöbszámoknál. Tavaly az ELTE jogi karán két ponttal volt magasabb a bejutási határ, az orvosi karok pedig csak 110-113 ponttól fogadták a jelentkezőket. Szintén két pontot csökkent a limit a budapesti közgázon is.

A közgázra 3307-en jelentkeztek, ebből azonban csak 778-at vesznek föl – a túljelentkezés 4,25-szörös volt. Az ELTE jogász szakára 2659-en adták be pályázatukat, viszont csak 373-an juthatnak be, ami 7,12-szeres túljelentkezésnek felel meg. A SOTE 280 általános orvosi helyére 851, a Rendőrtiszti Főiskola 138 bűnügyi képzési helyére 1701 felvételiző küldte be jelentkezési lapját.

Női fölény

Ebben az évben 165 ezer jelentkező adott be több mint 379 ezer jelentkezési lapot. Ez a szám egyértelműen a továbbtanulási kedv növekedését bizonyítja, mivel az előző év rekord jelentkezési számához képest ez 11 százalékos – több mint 16 ezer fős – emelkedést jelent. 1998-tól folyamatosan nőtt a jelentkezők száma, az idei létszám az 1998-as adathoz viszonyítva 29 százalékos növekedést jelent.

Százezer fiatal hölgy és mintegy hatvanötezer fiatalember felvételizett, így a nemek eloszlása tekintetében továbbra is megmaradt a női fölény.

Gyengébb eredményekA tavalyi átlageredményekhez képest idén minden felvételi tárgyból gyengébben teljesítettek a közös érettségi-felvételi vizsgát író jelentkezők. A két év vizsgateljesítménye különösen a természettudományi tárgyak esetében mutat látványos eltérést.

• Mindkét évben a matematika volt a legnehezebb, a tavalyi 34 százalékos átlagteljesítmény az idén tovább romlott: az átlagos felvételiző mindössze 27 pontot ért el a maximális 100-ból.

• A legnagyobb mértékben, összesen 12 ponttal a fizikavizsgán elért átlageredmények romlottak. A tavalyi 54 százalékos teljesítményt követően 2002-ben a felvételizők átlagosan mindössze 42 pontot értek el.

• Szintén jelentősen, 9 ponttal csökkent a biológia átlag is.

• A természettudományi tárgyak közül a kémia eredményei csökkentek a legkevésbé, a 2002-es felvételi vizsga 42-es átlagpontszáma mindössze 3 ponttal gyengébb a tavalyi eredménynél.

• A legnagyobb felvételiző létszámot érintő vizsgákon, mint a magyar nyelv és irodalom, illetve a történelem, a jelentkezők teljesítménye kiegyensúlyozottnak mondható. Magyar nyelv és irodalomból 4 ponttal csökkent ugyan a felvételizők átlageredménye – a 2001-es 47 százalék után 2002-ben 44 százalékos eredményt mértek – ám a történelemből nyújtott teljesítményben az idén egy pont javulás mutatkozott.

Népszerű az informatikus- és a tanítóképzés is

A műszaki képzések első helyezettje a népszerűségi ranglistán a műszaki informatikai szak főiskolai képzése, amelyet az összesített szakos rangsorban is csak a jogi, a közgazdasági, a gazdálkodási főiskolai és az idegenforgalmi és szálloda szakok előztek meg. Az első helyes jelentkezések alapján erre a szakra többen jelentkeztek, mint például a bölcsész szakok bármelyikére.

Tanító szakra az idén is sokan jelentkeztek – ez a tizedik a legnépszerűbb szaknak számít 2002-ben. Ide megközelítőleg annyian jelentkeztek tanítónak, mint a hagyományosan nagy népszerűségnek örvendő magyar nyelv és irodalom szakra. A tanítói képzés ráadásul megelőzte (többek között) a történelem és az általános orvostudományi szakokat, illetve a divatosnak számító kommunikáció szak egyetemi képzését is.

Az utóbbi évtized egyik látványos változása, hogy a felsőoktatási intézmények hallgatói között jelentősen megnőtt a nem nappali képzésben tanulók aránya. Az esti képzés mellett különösen a levelező, illetve a távoktatási tagozaton tanulnak egyre nagyobb számban. A nem nappali képzésben tanulók az évezred elejére az összhallgatói létszám több mint negyven százalékát teszik ki.

Címkék: archívum