George Bush esete az amerikai könyvelőkkel

Súlyos esetekben akár börtönbüntetés is várhat azokra, akik manipulálják a cég pénzügyi adatait . Az Enron és a WorldCom után most a Merck gyógyszergyártóról derült ki, hogy beszámolója nem éppen hű és valós képet mutat a társaságról.

Az egymást követő vállalati könyvviteli botrányok után az amerikai elnök új törvényeket készül bejelenteni a hasonló esetek ismétlődésének elkerülése végett. Az előzetes hírek szerint a beszámolókban ejtett “kozmetikai manővereket” súlyos esetekben börtönnel büntetnék. A mostani szabályozás szerint legfeljebb bírság szabható ki ilyen esetekben az illetékes vállalatvezetőkre.

Bush elhatárolódna?

Elemzők szerint azzal, hogy nyilvánosan foglal el keményebb álláspontot a vállalati szféra csalárd eljárásaival szemben, Bush elnök igyekszik politikailag eltávolodni azoktól a vállalatoktól, amelyek hírek szerint komoly adományokkal támogatták az ő választási kampányát is 2000-ben. Ezek közé tartozott az Enron, amely tavaly az amerikai gazdaságtörténet legnagyobb csődjét produkálta.

Demokrata törvényhozók a botrányok nyomán az amerikai tőzsdefelügyelet elnökének menesztését is célszerűnek tartanák. Tom Daschle, a szenátus többségi demokrata frakciójának vezetője a “hatalmas csalódásnak” nevezte Harvey Pitt tevékenységét. Daschle szerint Pitt túlságosan meghitt viszonyt ápol az amerikai vállalati szektorral, és ennek eredménye sok esetben túlzottan megengedő hozzáállás volt.

A Merck is beállt a sorba

A WorldCom távközlési és a Xerox irodagépgyártó cégek után az amerikai Merck gyógyszergyártó – amely a második legnagyobb a piacon – is felsorakozott, miután kiderült, hogy a társaság Medco nevű részlege 1999 óta 14 milliárd dollárt könyvelt el, ami valójában nem jelentkezett árbevételként.

A kérdéses összegeket – vényenként átlagosan 5 -15 dollárt – a betegek a gyógyszertáraknak fizették ki a vényköteles, támogatott szerek után. A fogyasztók által fizetett összegek azonban a támogatási program értelmében a gyógyszertárakban maradnak, a céghez csak az egészségbiztosítási program által térített rész folyik be. A mintegy 14 milliárd dollár a három év alatt a gyógyszergyár árbevételének mintegy 10 százalékát tette ki.

A gyógyszeróriás nem aggódik

A társaság szerint a könyvvitele megfelel az amerikai számviteli szabályoknak, és a tőzsdefelügyelet sem talált kivetnivalót abban. A Medco már akkor is ezt az elszámolást alkalmazta, amikor a Merck 1993-ban felvásárolta, és a két átvilágító független könyvvizsgálónak sem volt ellenvetése a módszerrel kapcsolatban.

A könyvviteli eltérést a gyógyszergyár már áprilisban jelezte a SEC-nek, az amerikai tőzsdefelügyeletnek, amikor a Medco 20 százalékának tőzsdére vitelét készítette elő. Azóta az egymilliárd dollárra tervezett kibocsátást kétszer is elhalasztották, és a részvényenkénti árat 22-24 dollárról 20-22 dollárra vitték le.

Címkék: archívum