Egri muskotály cuvée 2001, Thummerer – Borkóstoló

Ismét egy édes borral kedveskedünk a borra is figyelő nyájas olvasónak. Borra is, könyvre is, kamarazenére is, színházra is, inspirációkra, stílusra, szép ételre, szép életre is.

Melyet megédesíthetünk egy pohár ilyen illatos ambróziával, ami úgy hat ránk, mint a teába mártott madeleine-keksz Swannra. (Az eltűnt idő nyomában. Amikor a kiscsávó Swann felmegy Léonie néni szobájába, a néni mindig megküldi egy kis teába áztatott madeleine-nel; évszázadokkal később madeleine-t kóstolván Swannt mintha villámcsapás érné, bűvös öröm árad el rajta, mely a sorscsapásokat hatástalanná, az életnek rövidségét egyszerű káprázattá változtatja.) Na, ilyen egy pohár Thummerer-muskotály. Mint amikor muskotályos szőlőt ettél gyerekkorod évadján, amikor még felelősségtől mentesen, titkok között éltél, nem ebben a balkáni idióták dominálta cselédsori parvenü vircsaftban.

Mert a Thummerer-muskotály illata tökéletes, és édessége nagyon diszkrét, nem gejl, nem műédesség, hanem a nap tüze keltette íz, elegánsan és profin visszafogva. A minap (Figyelő, 2002/26. szám) röviden értekeztünk arról, hogy nézetünk szerint a szép édesség élvezete a bor fogyasztásának magas fokát jelenti, e heti borunk ebbe a körbe tartozik. A bort Thummerer Kati és Vilmos komponálták, végtelenül rokonszenves és kiváló mesterek, az Egri borvidék felemelkedésének főszereplői, fáradhatatlan, kedves és fontos emberek. Az idei Bikavér-verseny (e sorok íróját az az érdemein felüli megtiszteltetés érte, hogy részt vehetett a rendezvény úgynevezett társadalmi zsűrijében, ahol egy napon 56 – ötvenhat! – mintát kellett kóstolni, ami nem mód nélküli mulatság), a Thummererék munkájának látványos sikerét hozta: az első tízben két Bikavérjük volt, megnyerték a szakminisztérium különdíját és a legkiemelkedőbb egri termelőnek járó díjat is.

Eger, a lágy muscat ottonel, a hungarikum (két illatos szőlő, a hárslevelű és leányka pároztatásával létrehozott zefír, melynek kívánatosságát mutatja, hogy a madarak és darazsak szenvedélyesen fogyasztják, zefír-függők), és az etikus borkészítés illata, a frissességet fokozni hivatott némi szénsav, a bor kerek, bájos, feminin jellege – ilyesmi szavakkal lehet jellemezni szóban forgó borunkat. Feladható édesség, gyümölcs, gyümölcssaláta, ilyesmik mellé, de leginkább nívós beszélgetőbor, mely segít élni hölgyeknek és édesszájú uraknak.

Címkék: archívum