Középpontban a felfedezés

Új koncepció a játékos tanulásban: "LEGO EXPLORE: a felfedezés öröme" címmel sajtótájékoztatót tartott a LEGO Hungária Kft. a Margit-szigeti Danubius Thermal Hotelben. A sajtótájékoztatón a LEGO új, kisgyermekeknek kifejlesztett programját és az ahhoz kapcsolódó legújabb játékait mutatták be.

Mivel minden kisgyermek egyedi és különleges, ezért a szülő tudja megítélni, hogy milyen módon járulhat hozzá leginkább a gyermek fejlődéséhez, egészséges és tudatos egyéniséggé formálódásához. A LEGO alapvető célkitűzése segítséget nyújtani a szülőknek abban, hogy gyermeküknek minden lehetséges támogatást megadhassanak képességeik kibontakoztatásához.

A LEGO a gyermekfejlődéstan legkiválóbb szakembereinek segítségével alkotta meg “A felfedezés teljes rendszere” című nevelőprogramot, mely a LEGO alapvető értékeit tudományos kutatási eredményekkel hitelesíti.

Ez a rendszer az egyéni fejlődésen, a tanuláson és a játékon alapul. A játék során a kisgyerek lépésről- lépésre fedezi fel önmagát és a körülötte levő világot.

Vekerdy Tamás gyermekpszichológus a sajtótájékoztatón tartott előadásában rámutatott, hogy a jó játékszer teret ad a fantáziának és fejleszti a konstrukciós készséget. A gyerekek mindenből tudnak játékot csinálni, de fejlődésük szempontjából fontos, hogy segítsünk nekik játszani és a megfelelő játékszereket adjuk a kezükbe. A kisgyermek játszva tanul, és ennek a felfedezés utáni vágy a mozgatórugója.

Hanne Boutrup, a LEGO Learning Institute dán szakértője elmondta, hogy “A felfedezés teljes rendszere” című nevelőprogram a tanulást játékos formában valósítja meg. A LEGO új koncepciója, – melynek mottója: “Rácsodálkozni, felfedezni és elsajátítani” – a kisgyermekek természetes, velük született kíváncsiságára épül, hiszen minden gyermek egy kis felfedező, aki azzal a természetes vággyal jön a világra, hogy mindent megismerjen.

A LEGO Learning Institute szakemberei négy “világot” határoztak meg, amelyhez a LEGO játékai is kapcsolódnak.
Az “Explore being me”, azaz “Felfedezem önmagam” világban a gyermek érdeklődése először önmaga megismerésére irányul. Ennek a világnak a játékai a gyermek segítségére vannak annak megértésében, hogy ki ő, és mire képes. Saját fizikai képességének és énjének megismerésével párhuzamosan a kisgyerek társas kapcsolatokat alakít ki a játékon keresztül.
A program által meghatározott második világ az “Explore together”, azaz “Jó együtt lenni” nevet kapta. A gyerekek természetüknél fogva kreatívak és a játék révén teljesen egyénien fejezik ki önmagukat.
Az “Explore Imagination”, a “Képzelet szárnyán” világ játékai segítenek a gyermek saját önkifejező képességének fejlesztésében.
A felfedezés utolsó lépcsőfoka, amikor a kisgyermek a miért-re és a hogyan-ra keresi a választ. A negyedik világnak ezért a szakértők az “Explore logic” , vagyis a “Logika és én” nevet adták.

A kisgyermekkor e négy világát egyetlen új név kapcsolja össze: LEGO EXPLORE. Ez a világon az első, teljesen integrált játék- és fejlesztőrendszer kisgyermekeknek. A LEGO EXPLORE-al a szülők segíteni tudnak gyermekük természetes képességeinek fejlesztésében. A LEGO EXPLORE innovatív, tudományos kutatásokkal is megalapozott termékcsalád 2002. júniusától kapható világszerte, így Magyarországon is a játékboltokban.

Címkék: Hírforrás