Miénkittatér – LGT-buli a szigeten

Tabán-hangulatot idéző LGT-buli lesz szombaton a Hajógyári szigeten. A hírre sokakban végigszalad a bizsergető érzés, megjelenik a "bogiee a lábban", mások viszont fanyalogva nézik a búcsúkoncertek után zenélő "nosztaligabandákat".

A tabáni koncerteket is felülmúló, nagyszabású egésznapos fesztivál keretében zsonglőrök, artisták, balettáncosok, amatőr énekesek kápráztatják a nagyérdeműt. A szenzációként beharangozott Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról koncert után az est fénypontjaként ismét összeáll egy – bizonyára fergeteges – koncert erejéig a Locomotív GT.

A siker garanciája, hogy a fiúk nem valami újat, jobbat, eredetit próbálnak bemutatni, a cél a tabáni hangulatok visszaidézése a közkedvelt LGT-dalokkal, és persze néhány számmal az új lemezről. “Semmilyen trend nem befolyásol minket, játszunk, ahogy jólesik. Nem lesz túlcizellálva a dolog” – mondták korábban a zenészek.

A fesztivál programja10:00 kapunyitás

11.30-16.30 Miénkeza Cirkusz zsonglőrökkel, artistákkal, bohócokkal

Kora délutántól: Miénk a dal – LGT-danász, tehetségkutató verseny 10 zenekarral

17:00 Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról

18:00 Mindenki LGT-táncképek, balett

19:00 LGT koncert 10 óráig, utána az 1992-es búcsúkoncerten készült Báj, báj Loksi című film vetítése

Az LGT-őrültek és a lenézők

Presser Gábor, az együttes frontembere korábban úgy nyilatkozott, hogy a médiában nincsen hely az együttes számára, a televíziókban pedig nincsenek olyan műsorok, amelyekben “szereplési ingerük lenne”. A fesztivállal egy nagy álom teljesül, amit a Nyugatiban, de korábban a Tabánban sem lehetett megvalósítani.

Miközben a rajongók már a perceket számolják, a pesszimisták fanyalognak. Szerintük Magyaroszág lassan a búcsúkoncertek, illetve a búcsúkoncertek utáni ráadások paradicsomává válik.

Fesztiválmatek

Szombaton minden kiderül: 22 ezer jegy kelt el elővételben és a szervezők – jó idő esetén – további 5-10 ezer látogatóra számítanak. B-terv nincs, azaz eső esetén is megtartják a fesztivált. A fesztivált szervező Concert & Media ügyvezető igazgatója szerint nem fog esni az eső, sőt cáfolta azt, hogy ez egyfajta szubjektív ráhatásos optimizmus lenne, hiszen hetek, hónapok óta on-line kapcsolatot ápol a Meteorológiai Intézettel.

A szervezők a fesztivál büdzséjét üzleti titoknak minősítették. Hidasy Nóra ügyvezető igazgató csupán annyit volt hajlandó elárulni, hogy nullszaldóra számítanak. Összehasonlításképpen egy Budapest Sportcsarnokbeli koncerthez a szombati buli jóval drágább, hiszen ki kell építeni a színpadokat és a teljes infrastruktúrát. Csak a belépőjegyekkel számolva 70 millió forint felett lesz a bevétel, viszont Hidasy Nóra szerint más forrásból – például a hotdogárusoktól – nem lesz bevételük. A jegyek ára 2500-3500 forint között van.

A bulira egy hétig folytak az előkészületek a helyszínen. A sziget kiválasztását az befolyásolta, hogy tabáni hangulatot szerettek volna az LGT-s zenészek, ott viszont nem fér el ennyi ember, emellett Piciék szerint “zeneileg fertőzött” terület lett a Tabán (egyes lapok szerint a belépőjegyről sem tudtak lemondani, éppen a buli óriási mérete, az előadók száma és sokszínűsége miatt). Hidasy Nóra szerint az előadók most érezték úgy, hogy szeretnék megmutatni magukat, így különösebb oka nincs a július elseje vagy a 2002-es év kiválasztásának.

Rizikós ág a nosztalgiabiznisz

A Nyugati pályaudvari búcsúbuli éppen 10 éve volt, Hidasy szerint alaptalanok azok az ellenérzések, hogy újabb búcsúbuli lenne, vagy néhány ráadás utána. “Ha egy művész úgy érzi, hogy megmutatna valamit, akár a búcsúbuli után, akkor abban nem látok semmi kivetnivalót” – mondja Hidasy. Ez egyszeri alkalom, nem egy rendszeres koncertsorozat első része, de azt egyelőre nem tudni, mi lesz később, jelenleg nincs tervbe véve újabb buli.

Egyszer a búcsúbuli után már volt egy próba, hogy visszarobbanjon az LGT a köztudatba: 5 évvel és 5 hónappal a nyugati-koncert után Friderikusz műsorában bejelentették, hogy újra összeállt a nagy csapat, és megjelent az új, 424 című lemezük. Kétségtelenül sokan örültek a hírnek, de egy idő után elsikkadt a szenzáció, nem nagyon talált fogást az LGT a jelen zenei világban.

Címkék: archívum