Ingatlan online

Házat építeni és vásárolni a weben ugyan nem lehet, tájékozódni és szolgáltatót választani viszont annál inkább.

Ezt felismerve számos építőiparhoz valamilyen módon kapcsolódó (kivitelező, nyílászáró gyártó, ingatlanügynökség) vállalat az internetet is marketingstratégiája részének tekinti, s vertikális portálokkal vagy céges honlappal, valamint ezt kiegészítő webmarketing funkciókkal próbálkozik. Ezek közül tekintünk át most néhány követendő példát.

Az építőiparral foglalkozó vállalatokat, szolgáltatókat adatbázisszerűen gyűjti össze a Házépítő.hu oldal (http://www.hazepito.hu). A honlap látogatói 10 kategóriában kereshetnek a számukra leginkább megfelelő telket, lakóparkot, tervezéssel, kivitelezéssel foglalkozó társaságot, épületgépészeti, biztonságtechnikai cégeket, beltéri vagy kert és parképítő vállalkozásokat. A honlap célja a kínálati oldal szereplőinek szisztematikus összegyűjtése, aminek révén a honlap a házépítő magánszemélyek kiindulópontjává válhat.

A szolgáltató honlapok közül az Ingatlankínálat.hu Kft. (http://www.ingatlankinalat.hu) emelkedik ki. Ezen az oldalon a látogatóknak lehetőségük van a különböző típusú ingatlanok közötti keresésre, illetve saját, ingatlannal kapcsolatos ajánlataik közzétételére.
Magánszemély felhasználók hirdetéseiket ingyen jelentethetik meg, amit eljuttathatnak a szerkesztőknek e-mail-ben a hirdetes@ingatlankinalat.hu címre, SMS-ben a 06-30-251-7817-re vagy akár faxon is a 343-8158-ra. A feladott hirdetésekhez szükség szerint kép vagy alaprajz is járulhat, így a kínálati oldal szereplői optimális formában képesek megjeleníteni ajánlatukat, a keresletet jelentő felhasználók számára.

Az online építőipar fellendülése mögött természetesen az offline világ gazdasági változásai állnak; a lakó-együttesek, lakóparkok országszerte gombamódon szaporodnak napjainkban. Internetes gyűjtőhelyük a Lakópark.lap.hu (http://www.lakopark.lap.hu) tematikus linkgyűjtemény kiváló kiindulópont lehet azok számára, akik elegáns környezetben, modern, kultúrált lakások megvásárlását tervezik. Az oldal megyénként gyűjti egy csokorba az épülő lakópark beruházásokat, Budapest esetében viszont – tekintettel a kínálat oldal nagyságára – Pest és Buda bontásra is szükség volt a jobb áttekinthetőség érdekében.

A házak, lakások megépítése után sem maradnak segítség nélkül az internetező társadalom tagjai, mivel a Lakberendezés.hu (http://www.lakberendezes.hu) oldalon számos érdekes írás, tanács, ötlet várja őket. A magazinban rendszeresen frissülő cikkek, az áruházban online vásárlási lehetőség, a szakmai címtárban potenciális szolgáltatók listája található. Az aktuális információkról naprakész tájékoztatást igénylők számára online hírlevelet biztosít a honlap, az őket érdeklő kérdésre választ nem kapó látogatók pedig online szaktanácsadást vehetnek igénybe. A portálon természetesen nem jelentethetnek meg minden lehetséges információt, adatot a szerkesztők, ezért a bővebb tartalomra vágyókra gondolva a legújabb szakkönyvek, legfrissebb szaklapok listáját is rendelkezésre bocsátják.

Címkék: Hírforrás