Előítéletek a szervezetekben – E. T. segíthet!

A Merényi & Társai Képzési és Tanácsadó Kft. Magyarország egyik vezető tréning cége.

A cég vezetői és munkatársai az elsők között ismerték fel, hogy nehézséget okozhat a legtöbb szervezeten belül, ha a munkatársak különböző értékrendszerekkel rendelkeznek, különböző – akár politikai – nézeteket vallanak, illetve nem tudják elfogadni egymást a munkavégzés során. Ez a jelenség a multinacionális vállalatok számának növekedésével, valamint a globalizáció előretörésével egyre gyakrabban megfigyelhető: mindennapossá vált, hogy különböző kultúrákból származó munkatársaknak kell együtt dolgozniuk egy-egy feladat megoldásán.

Ha egy szervezeten belül rosszul működik a különböző értékeket valló csoportok közötti kommunikáció, vagy a felső vezetés nem kellőképpen érzékeny ezen csoportok eltérő igényeire, akkor a szervezeten belül előítéletek alakulhatnak ki. A beosztottak úgy gondolják, hogy a vezetés nem érti meg őket, a vezetők pedig azon gondolkodhatnak, hogy a beosztottak miért nem képesek végrehajtani a szerintük egyértelmű utasításokat. Előítéletek keletkezhetnek a különböző nemek, korosztályok, vállalati részlegek között is, amennyiben ezek az egymás közötti interakciók során valamiért nem kellő nyitottsággal, toleranciával viselkednek. A Merényi & Társai munkatársai sok esetben találkoztak már olyan cégekkel, ahol az ilyen módon kialakult előítéletek számokban is mérhető módon rontották a szervezet teljesítményét.
Amikor például egy team úgy épül fel, hogy abban különböző csoportok, kultúrák tagjai vannak képviselve, akik eltérő szokásokkal, értékekkel és normákkal rendelkeznek, akkor a csapat működése gyakran lehetetlenné válik, a projekt pedig kudarcba fullad. Ezekben az esetekben nehéz megoldani, hogy az egyes megbeszélések zökkenőmentesen kerüljenek lefolytatásra. A közös hang megtalálása érdekében minden résztvevőnek tisztában kell lennie a többiek kommunikációs mintájának és értékrendszerének jellegzetességeivel, így az értekezlet végén mindenki ugyanazzal a tudással hagyhatja el a tárgyalótermet. A felső vezetés számára elengedhetetlen a jutalmazási rendszer átgondolása is, a különböző csoportok sokszor teljesen más ösztönzőkre reagálnak fokozott teljesítménnyel.

Erre a piaci igényre reagálva született meg az “Előítélet Tréning”, vagyis E. T., amelynek során a résztvevők elsajátíthatják azt a nyitott szemléletmódot, amely képessé teszi őket a csoportok közötti munkavégzésre. Az E. T. elnevezés egyben utalás a jól ismert földön kívülire is, mivel a Merényi & Társai tapasztalata szerint az eltérő értékrendszerekből fakadó konfliktusok odáig fajulhatnak, hogy a szervezet dolgozói egymásra már “idegenként” tekintenek. Az E. T. az Európa Tanács által kiadott és javasolt módszertanon alapszik, de a tréning tematikájának összeállításában felhasználásra kerültek a klasszikus csapatépítő és kommunikáció-javító módszerek, a szerteágazó lehetőségeknek megfelelően jelentősen kibővített eszköztárral. Egy-egy konkrét konfliktus feldolgozásában alkalmazható a – bár klasszikusnak számító, de széleskörűen nem használt – Sherif-féle fölérendelt célok elemzése, amelynek során a résztvevők egyrészt kognitív módon, másrészt játékokkal, analógiákkal ismerik fel saját szervezetük magasabb céljait, messzebbre tekintve az egyes csoportok közötti konfliktusoknál.
A tréninget alapos felkészüléssel és a szervezet tanulmányozásával lehet megalapozni, amelynek során összegyűjtésre kerülnek a potenciálisan konfliktusokat okozó különbségek. A résztvevők számára az előítéletek megszüntetésére irányuló tréningek sokszor kihívást jelentenek, mivel át kell menniük egy olyan folyamaton, amelynek során megtanulják saját attitűdjeiket megkérdőjelezni. Az átélt feszültséget a trénerek komoly, de ugyanakkor humoros elemeket is hordozó játékokkal enyhítik.

A Merényi & Társai tapasztalata, hogy a folyamat végére a résztvevők eljutnak odáig, hogy a multikulturális szervezeti formából – amelyben a különböző csoportok, kultúrák tagjai egymás mellett élnek – tovább tudnak lépni egy interkulturális szervezeti és együttműködési formába, amelyben a szervezet különböző csoportjai segítő és megértő interakcióban állnak egymással, és képesek együttműködni a szervezet valódi céljainak megvalósításán.

Az “Előítélet tréninggel” kapcsolatban dr. Merényi Attila ügyvezető ad interjút előzetes egyeztetés alapján.

Budapest, 2002. 05. 23.

Címkék: Hírforrás