Szakembereket keresnek

A szakember kiválasztás gyakorlatáról, szokásairól készítetett felmérést a Take it Kft, Magyarország piacvezető személyzeti tanácsadója.

Csaknem 200 humánpolitikai vezetőt, cégvezetőt kérdeztek meg mélyinterjúval, személyes és telefonos beszélgetésekkel a témakörben. A felmérésből kiderült, hogy egy-egy munkakör speciális jellege, a kvalifikált munkaerőt igénylő hiányszakmák és a keresés bonyolultsága esetén hajlanak a vállalatok személyzeti tanácsadó cégek bevonására.

Deák Andrea, a Take it Kft ügyvezető igazgatója elmondta: a vállalatok leginkább azzal bízzák meg a szakember-kiválasztó cégeket, hogy saját adatbankjukban vagy piaci ismereteiken keresztül keressenek számukra munkaerőt. Az egyéb irodai alkalmazottak keresésekor jóval kisebb arányban vonnak be tanácsadó céget, mint ahogy az a felső- és középvezetők kiválasztásánál történik. Főleg a pénzintézeti szférában tevékenykedő, multinacionális, budapesti székhelyű cégek dolgoztatnak rendszeresen több külső tanácsadóval. A felmérés egyik meglepetéseként derült ki, hogy a HR vezetők döntési jogköre nagyobb, a vállalatvezetőké és a részlegvezetőké pedig kisebb a tanácsadó cégek közötti választásban. A gazdasági fejlődés megtorpanása és ezzel összefüggésben a létszámstop, valamint az általános költségtakarékosság az idén mérsékelheti a külső személyzeti tanácsadók szolgáltatásaira fordítható összegeket

Címkék: Hírforrás