A Kereskedelmi és Hitelbank részt vesz a Tiszai Vegyi Kombinát Rt. részére nyújtott 280 millió euró hitelcsomag biztosításában

Berlinben ünnepélyes ceremónia keretében erősítették meg a 280 millió euró összegű hitelcsomagról szóló megállapodást. A kölcsönnel a TVK kapacitását bővíti. A KBC Csoport jelentős részvétellel, Szervezőként jegyzi a szindikált hitelt. A Csoport tagjaként a Kereskedelmi és Hitelbank a határidős hitelkeretben 17 millió euróval vesz részt. Az ügylet valószínűleg az elmúlt évtized legnagyobb, magyar hitelfelvevő számára szervezett Hermes-fedezetű vevőhitele.

A K&H Bank és a KBC Bank Deutschland AG 2001. augusztusában tett közös ajánlatot a Tiszai Vegyi Kombinát Rt. 280 millió eurós hitel csomagjának megszervezésére. A megállapodást hat hónappal az ajánlatot követően kötötték meg, amelynek értelmében a KBC Csoport a teljes hitel összegéből összesen 40 millió euró hitelt finanszíroz. A berlini ünnepélyes szerződéskötésen Zarnóczi Tibor a Kereskedelmi és Hitelbank vezérigazgató-helyettese és Gáldi György, a K&H Bank Struktúrált és Projektfinanszírozás ügyvezető igazgatója írta alá a megállapodást.

“Bankunk különös figyelmet fordít a vállalati hitelek piacára, hiszen kitűzött célunk, hogy vezető szerepünket megőrizzük és tovább erősítsük. Ehhez elengedhetetlen, hogy minden esetben megtaláljuk az ügyfél igényeit leginkább kielégítő megoldásokat. . Ezért külön öröm számunkra, egyik legfontosabb ügyfelünk, a legnagyobb magyar vegyipari vállalat, a TVK számára új területen tudtunk értékes szolgáltatást nyújtani. És ezzel együttműködésünket még tovább mélyíthetjük.” – mondta Gáldi György a K&H Bank Struktúrált és Projektfinanszírozás ügyvezető igazgatója.

Az ügylet által biztosított forrásokból a vegyipari cég 430 millió eurós fejlesztési programját finanszírozza. A kapacitásbővítő program legnagyobb beruházása az új olefin gyár, ezen túl lehetővé válik a polietilén gyártási kapacitás megkétszerezése és a polipropilén gyártás 30%-os növelése is. A korszerű gyáregységek létrehozása javítja a termelés hatékonyságát, erősítve a vállalat vezető piaci pozícióját Magyarországon és Közép-Európában.

A finanszírozási csomag egy hét éves határidős hitelkeretet és az olefin gyár építéséhez kapcsolódó 13 éves vevőhitelt tartalmaz. A 130 millió euró összegű határidős hitelkeretben a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. 17 millió euróval vesz részt. A 150 millió euró összegű vevőhitelt a Hermes német export-hitel ügynökség garantálta és abban a KBC Bank Deutschland AG része 23 millió euró. Az ügylet valószínűleg az elmúlt évtized legnagyobb, magyar hitelfelvevő számára szervezett Hermes-fedezetű vevőhitele.

A K&H – univerzális bankcsoportként – a pénzügyi és befektetési szolgáltatások legszélesebb skáláját kínálja ügyfeleinek. Termékválasztékában szerepelnek a legkülönfélébb lakossági betéti és hiteltermékek, vállalati számlavezetés és hitelezés, vagyonkezelés, lízing, faktoring, élet- és nyugdíjbiztosítás, valamint egyéb befektetési szolgáltatások is. Sokoldalú szolgáltatásaival az ország 176 fiókjában áll ügyfelei rendelkezésére.

Címkék: Hírforrás