HP-Compaq: most már biztosan együtt

A Hewlett-Packard (HP) nyolchónapnyi heves vita után sikeresen végrehajtotta korábbi riválisa, a Compaq felvásárlását. A 18,7 milliárd dolláros ügylet a komputerágazat eddigi legnagyobb fúziója.

Monopólium?Az egyesült cég részesedése a szerverek piacán meghaladja a 40 százalékot, a PC-k piacán pedig 25 százalék, ez a második helyezett Dell piaci hányadának több mint kétszerese. Továbbá az IBM és az Electronic Data Systems után a harmadik legnagyobb számítógép-szolgáltatásokat kínáló cég lesz. A nyomtatók piacán tovább szeretnék erősíteni vezető szerepüket.

Az új HP keddtől működik, székhelye továbbra is a kaliforniai Palo Alto. Az egyesült cégek előző üzleti évi adatai alapján az új HP 78,8 milliárd dolláros összforgalmat bonyolít le, megközelítve ezzel a világelső IBM-et, mely tavaly 88,5 milliárd dolláros forgalmat produkált.

Az egyesült óriásvállalat részvényei keddtől HWP helyett HPQ tickerkód alatt futnak a New York-i tőzsdén (NYSE), míg az önálló Compaq papírok kereskedését hétfőn tőzsdenyitás előtt függesztik fel.

A 18,6 milliárd dolláros ügylet lezárása előtt múlt csütörtök délután nyílt meg az út, miután a delaware-i bíróság elutasította a hónapok óta az egyesülés ellen küzdő Walter Hewlett beadványát. A vállalatot alapító William Hewlett fia, a fúzió legnagyobb ellenzője azzal vádolta a céget, hogy az az utolsó pillanatban “megvásárolta” a Deutsche Bank és a Northern Trust szavazatait, ezzel az összeolvadás javára billentve a március 19-ei részvényesi szavazás végeredményét. Hewlett végül belenyugodott a döntésbe, és jelezte, nem gördít további akadályokat az ügylet létrejötte elé.

A Compaq elnök-vezérigazgatója, Michael Capellas egy csütörtökön tartott befektetői tanácskozáson elmondta, hogy az új vállalat továbbra is nagy hangsúlyt fektet majd a közvetlen termékértékesítésre, ezzel is igyekezve ledolgozni a Dell-lel szembeni hátrányát. Capellas, aki egyben a HP elnöke és operatív vezérigazgatója lesz, hozzátette, hogy a cég számára az első és legfontosabb feladat a fölös raktárkészletek felszámolása.

A vállalat hivatalos keddi bevezetésekor várhatóak részletek azzal kapcsolatban, hogy a HP és a Compaq termékvonalából melyeket viszi tovább az egyesült vállalat, illetve mely részlegeket kívánja leépíteni. Capellas elmondta, hogy az egyesülésnek köszönhetően a két cég jelentős költségmegtakarításra számít. A HP reményei szerint az akvizíció révén 2003-ban 2 milliárd, míg 2004-ben 2,5 milliárd dollár megtakarításra van kilátás.

A fúzió hazai vonatkozásaiAz új HP magyarországi leányvállalata várhatóan Beck Györgyöt (korábban a Digital, jelenleg a Compaq Magyarország vezérigazgatója) választja majd meg a cég ügyvezető igazgatójává, amennyiben végső engedélyezésre kerül a két cég egyesülése az Amerikai Egyesült Államokban, és a magyarországi versenyhivatal is engedélyt ad rá. Az ügyvezető megnevezése tükrözi a HP és Compaq integrációs tervezésének előrehaladott állását, és egyben azt is bizonyítja, hogy jó úton halad a két cég a fúzió gyakorlati megvalósításának elindítása felé.

Capellas azt is hangsúlyozta, hogy a két vállalat eltérő kultúrájának integrálása messze nem olyan nehéz feladat, mint azt sokan állítják. Mint mondta, éppen a hétvégén tartott a cég 300 vezető számára tréninget, és ezen egyáltalán nem szúrt szemet, hogy ki melyik vállalattól érkezett. Mi több, tette hozzá, a HP elnök-vezérigazgatójával, Carly Fiorinával kitűnő a kapcsolata.

A fúziót értékelő szakértők szerint a Capellas előtt álló egyik legnehezebb feladat mégiscsak az lesz, hogy nyugodt légkört teremtsen a cég 150 ezer alkalmazottja számára. A cégen belül ugyanis sokan kifogásolták Fiorina stílusát az egyesülés melletti elszánt küzdelemben, és az sem mellékes, hogy az elkövetkező két évben az új HP 15 ezer állás megszüntetését tervezi.

Címkék: archívum