.NET könyv a gyakorlatról; Novák István- Borbély András- Holpár Péter: .NET fejlesztői infrastruktúra 1.

Nagy ívet írt le napjainkra a .NET: alig két évvel ezelőtt került bejelentésre a Microsoft .NET stratégiája, működése máris olyan előrelépéseket eredményezett, amelyek alapjaiban változtatják meg a szoftverfejlesztés technológiáját.

A forradalmian új kezdeményezéshez szakértelmével a Grepton Informatikai Rt. is csatlakozott, s a .NET sikerpályájának meghosszabbításaképpen mára konkrét tapasztalatokkal és elmélyült tudással rendelkezik az új szemléletről. A “.NET fejlesztői infrastruktúra 1.” c. könyv megjelenésével megvalósultak egy olyan magyarországi .NET kompetenciaközpont alapjai is, ahol a Grepton szakembereinek egy csoportja a legújabb technológia kutatása mellett annak gyakorlati megvalósításán dolgozhat.

A .Net könyv története kb. két évvel ezelőtt, egy az MSDN Online portálon megjelent cikkel kezdődött, amely a Grepton szakembereinek figyelmét a technológiára irányította. A cikk hatására elindult kutatómunka rengeteg tapasztalatot, előadást és oktatási anyagot eredményezett, amelyek a .NET kompetenciaközpont alapját jelentik. A kompetenciaközpont munkatársai a gyakorta felmerülő üzleti problémákra adható .NET-es megoldásokat keresik, és alkalmazzák már éles környezetben futó .NET technológiára épülő projekteken.

A tapasztalatszerző évek és a kompetenciaközpont eredményeit a Grepton most a “Grepton-sorozat a Microsoft.NET-ről” című könyvsorozat első részével, a “.NET fejlesztői infrastruktúra 1.” kötetével mutatja be a nagyközönségnek. A könyv a technológia újdonságait és alkalmazását tervezési és fejlesztési mintapéldákon keresztül szemlélteti. A könyvek szerzői – az első részé Novák István, Borbély András és Holpár Péter – a Grepton Rt. munkatársai, akik a .NET-ben rejlő lehetőségek felfedezésének izgalmait osztják meg az olvasókkal.

A .NET technológiáról megszerzett ismereteket a szakma egészével megosztani szándékozó könyvsorozat több tekintetben is üde színfolt a magyar nyelvű szakmai könyvek palettáján. Nem bajnoki fordításról vagy programozási nyelvleírásról van ugyanis szó, hanem olyan komoly tanulási, kutatási munkák eredményeiről, amelyek egyebek mellett a következő kérdésekre adnak választ:
ˇ Mitől hatékony és mitől forradalmi a .NET ?
ˇ Miért nagyszerű alkalmazásintegrációs eszköz a .NET?
ˇ Hogyan működik az internetes fejlesztések jövőbeli motorja?
ˇ Milyen radikális eszközökkel egyszerűsíti a .NET a fejlesztők és üzemeltetők munkáját?

Miért fontos a .NET?
Az egyedi szoftverek fejlesztésével foglalkozó Grepton Rt. tapasztalatai azt mutatják, hogy a szakemberek üzleti problémák megoldását célzó egyedi fejlesztések esetén idejük kb. 30%-át fordítják arra, hogy valós üzleti funkciókhoz kapcsolódó tevékenységeket végezzenek. Idejük 70%-át pedig azzal töltik, hogy olyan alapvető feladatokat oldjanak meg, mint például tranzakció-kezelés, robusztusság, skálázhatóság, vagy a biztonság kialakítása. A .NET jelentősége abban áll, hogy infrastruktúra-kódja segítségével (.NET Framework) lehetővé teszi ezeknek az arányoknak a megfordítását.

###
A “.NET fejlesztői infrastruktúra 1.” c. kötet a Prím Kiadó gondozásában jelent meg, és online is megrendelhető a Grepton Rt. weboldalán (www.grepton.NET ). A sorozat következő része 2002. szeptember elején várható.

GREPTON Rt. (www.grepton.hu ):
A GREPTON Rt. az 1977-ben alapított Protomix Rt. szoftver üzletágának önállósulásával jött létre 2001. márciusában. A Grepton kizárólag professzionális IT szolgáltatásokkal foglalkozik, minőség iránti elkötelezettségének egyik bizonyítéka a Gold Certified Partner for Support Services cím, amely a Microsoft részéről annak elismerését jelenti, hogy nem csak az alkalmazásfejlesztés, de az üzemeltetés – támogatás területén is a Grepton a Microsoft első számú partnere.

További információval Novák István, a Grepton Rt. igazgatója és a könyv szerkesztője szolgál a 204-7730-as telefonszámon vagy az inovak@grepton.hu e-mail címen.

Címkék: Hírforrás