Középtávú trendek a gazdaságban

A Kopint-Datorg Eco-Trend szolgáltatása a vállalati tervezés, stratégia-alakítás rendkívül hasznos segédeszköze.

Tartalmazza mindazon makrogazdasági háttér-információkat, elemzéseket, amelyek a vállalati tervezéshez és hatékony működéshez elengedhetetlenek.

A szolgáltatás tartalma:
Az összeállítás egy alapmodulból és három (ipar, magánfogyasztás és kiskereskedelem, külkereskedelmi folyamatok) kiegészítő modulból áll.
I. alapmodul
Témakörei:

Gazdasági növekedés és a növekedés összetevői

GDP várható növekedési üteme, belföldi felhasználás, magánfogyasztás, közösségi fogyasztás, nemzetgazdasági beruházások, export-import alakulása.

Árak, jövedelmek, árfolyamok, kamatok

Fogyasztói árak éves átlagos változása, a változás főbb termékcsoportok szerinti alakulása, termelői árak éves átlagos változása, folyó áron a bruttó és nettó havi átlagkeresetek, háztartások összes jövedelme, a változások üteme folyó áron és reálértékben, forint leértékelésének mértéke a valutakosárhoz képest, forint dollár és márka árfolyama, hazai és az irányadó külföldi hitel-, illetve betétkamatok.

Foglalkoztatás, munkanélküliség

Alkalmazásban állók, a foglalkoztatottak számának változása, munkanélküliségi ráta.

A makrogazdasági egyensúly jelzőszámai

Kereskedelmi mérleg, folyó fizetési mérleg, államháztartási egyenleg, költségvetés bruttó adóssága.

Külföldi tőkebefektetések Magyarországon

Külföldi működőtőke-befektetések éves értéke, 1989-től kumulált értéke.

II. kiegészítő modulok

II/a Ipar

Ipari termelés alakulása, a növekedési ütem változása ágazati bontásban, ipar értékesítésének alakulása, iparban foglalkoztatottak számának változása, ipari termelékenység alakulása.

II/b. Magánfogyasztás és kiskereskedelem

Magánfogyasztás összetevőinek változása folyó és reálértékben, háztartások fogyasztása, háztartások bruttó pénzügyi megtakarítása, hitelfelvételi egyenleg, háztartások nettó megtakarítási pozíciója, kiskereskedelmi forgalom, kiskereskedelmi forgalom főbb termékcsoportonként.

II/c. Külkereskedelmi folyamatok

Export és import forgalom növekedése, ipari vámszabadterületek súlya a külkereskedelemben, külföldi érdekeltségű vállalatok részaránya az exportban és az importban, nemzetközi árukereskedelem bővülése, Magyarország főbb piacain várható importkereslet.

A táblázatokba foglalt adatok mellett a modulok rövid szöveges elemzést is tartalmaznak a magyar gazdaság aktuális helyzetéről, a közelmúlt főbb makrogazdasági trendjeinek felvázolásával együtt. A prognózis tartalmazza a vizsgált időszakban várható trendeket, a főbb gazdasági mutatók alakulásának előrejelzését.

Időtávok

A szolgáltatás igény szerint rövid- vagy középtávra szól, az alábbiak szerint:

Rövid távon: A tárgyévre készül az összeállítás, amelyet évente kétszer adunk közre.

Középtávon: A tárgyévre és a következő öt évre (így 2002-ben a 2002-2007 közötti periódusra) készül az összeállítás, amelyet évente kétszer adunk közre.

Az időközben bekövetkezett reálgazdasági és gazdaságpolitikai változásokat figyelembe véve korrigáljuk a megelőző prognózist.

Prognózisunkat a fent ismertetett feltételek mellett évente két alkalommal adjuk közre. A megjelenés tervezett időpontja március és augusztus.

Igény esetén angol nyelvű változatot is készítünk. Ekkor a fent felsorolt összegekhez a fordítási költséget is hozzáadjuk.

Egyéb igényeiket külön megállapodás keretében tudjuk teljesíteni.

Címkék: Hírforrás