Kikötői Hírek – Egy film az újrakezdésről

E. Annie Proulx Pulitzer-díjas regénye, a Kikötői Hírek főhőse boldogtalan, kövér és teljes mértékben érdektelen. Quoyle nem éppen pozitív tulajdonságai ellenére mégis azonnal belopja magát az olvasó szívébe.

Talán azért, mert Proulx hőse nem pusztán irodalmi kreálmány, akár valóságos személy is lehetne. Ugyanis ebben a lajhárszerű, csipszzabálástól elnehezült vesztesben amerikaiak – később európaik – tízezrei ismertek magukra. Csütörtöktől a regényből készült filmben mi is találkozhatunk vele.

Quoyle (Kevin Spacey), a magányos New York-i férfi egy autóbalesetben elveszti tőle rég elhidegült feleségét (Cate Blanchett). A gyásztól lesújtva nagynénjével és kislányával visszavonul Új-Fundlandra, ősei rejtélyes otthonába. Hamarosan munka is akad: Quoyle egy helyi kis lapnál, a Kikötői Híreknél kap állást. Eleinte csapnivaló cikkeket ír, de ahogy beilleszkedik az új közösségbe, egyre nagyobb érzékenységgel számol be a halászváros apró-cseprő ügyeiről. A románc sem várat sokáig magára: Wavey (Julianne Moore), ez a sajátos szépségű nő szemet vet rá. Quoyle lassacskán – annak ellenére, hogy körülötte minden és mindenki furcsa egy kicsit – megtalálja a helyét a zord szigeten, és sokkalta élettelibb emberré formálódik.

A Kikötői Hírek megrendítő, felemelő történet. Lasse Halström rendező (Árvák hercege, Csokoládé) mély humánummal és tökéletes stílusérzékkel vitte filmre a világhírű regényt.

Kikötői Hírek – The Shipping News, 2001. Színes, amerikai film, 111 perc. Rendező: Lasse Hallström, operatőr: Oliver Stapleton. Főszereplők: Kevin Spacey, Julianne Moore, Judi Dench, Cate Blanchett. Forgalmazza a UIP-Duna Film.

Címkék: archívum