Fellélegezhet!!

Ezzel a címmel tartott sajtótájékoztatót 2002. április 3-án a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság (MAKIT).

A rendezvény apropója a társaság által kezdeményezett, most áprilisban induló, társadalmi célú tájékoztató program, amely a szénanátha és az allergia fokozódó terjedésére és a megoldásra hívja fel a figyelmet.

A sajtótájékoztatón Prof. Dr. Nékám Kristóf, a MAKIT elnöke elmondta, hogy a szénanátha magyarországi népbetegséggé válása főként a nyugati típusú, “civilizált” életmódnak, és az ezzel együtt járó, fokozódó környezeti szennyeződésnek köszönhető. A betegség leginkább a fiatalokat sújtja, de egyre gyakoribb, hogy negyven éves kor felett jelentkeznek először a tünetek. A szénanáthának két fajtája ismert: a szezonális, és az egész évben fennálló szénanátha. A szezonális szénanátha legfontosabb tünetei a garat- és hallójáratviszketés, és a szemhéjödéma. Az egész évben fennálló allergia esetében az orrdugulással járó panaszok dominálnak. Mindannyiunknak ismernünk kell a szénanáthával és az allergia más fajtáival együttjáró veszélyeket. A fel nem ismert, illetve kezeletlen betegség olyan komoly szövődményeket is okozhat, mint az asztma. A diagnosztizált szénanátha jól kezelhető, megfelelő terápia mellett azonban minden szénanáthás teljes életet élhet. Hosszú távon az öngyógyítás is veszélyes lehet. A tünetek jelentkezésekor legjobb szakorvoshoz fordulni.

A magyar társadalom szélesebb körű tájékoztatása céljából a MAKIT ez év áprilisától társadalmi célú programot indít. Ennek célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a szénanátha és az allergia korai diagnosztizálásának szükségszerűségére, az öngyógyítás veszélyeire, valamint tájékoztatást nyújt az ország területén található szakrendelésekről. A társadalmi célú program része egy szakemberek által készített “önteszt”: ennek alapján bárki eldöntheti, hogy szénanáthás tüneteivel szakorvoshoz kell-e fordulnia.

Április közepétől a http://www.szenanatha-info.hu weboldalon a betegséggel kapcsolatos, leggyakrabban felmerülő kérdésekről, a legfontosabb tünetekről és kezelésükről olvashatnak az érdeklődők. Az ingyenesen hívható 470-4747-es telefonszámon mindenki tájékozódhat az országban hozzá legközelebb található szakrendelésről.

A sajtótájékoztatón Dr. Farkas Ildikó pollenszakértő kiemelte a média szerepét a társadalmi célú tájékoztatásban, és felhívta a figyelmet a mindenki számára hozzáférhető pollen-jelentésekre, s arra, hogy kerülni kell a nagy pollentartalmú természeti környezetet. Azoknak is fontos a pollenekről és az allergénekről tájékozódniuk, akik maguk nem szenvednek szénanáthában, mondotta, mert nem tudják, hogy mindennapi életükben hányszor megnehezítik a betegek életét. Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége az asztmás és allergiás betegek érdekérvényesítéséért küzd. Mivel a szénanátha Magyarországon népbetegséggé vált, mindenkinek érdemes tudnia, hogyan segítsük a szénanáthával együttélők életét.

Címkék: Hírforrás