Akváriummal a betegekért

Az állatok jelenlétének pozitív hatását számos tudományos kutatás igazolja. Az állattartók körében bizonyíthatóan kevesebb a fejfájás, a nyugtalan alvás, a gyomorprobléma, valamint csökken az általános fáradságérzet, és a szem- és fülgyulladás kialakulásának esélye is kisebb (Serpell, 1991).

Friedmann (1980) vizsgálatai szerint, az infarktuson átesett állattartók életbenmaradási esélyei is nagyobbak. A legtöbb vizsgálat a kutya és a macska emberre gyakorolt pozitív hatását bizonyítja, azonban meglepő eredmények érhetők el akvárium jelenlétével is.

Az akvárium feszültségcsökkentő hatása régóta ismeretes. Kacher (1984) fogorvosi váróban elhelyezett akváriuma, az ott várakozók szorongását csökkentette, nagyobb komfortérzetet keltett és az orvosi beavatkozás szubjektív megítélését is kedvezőbbé tette. Egyes kutatások az akvárium, általános közérzetjavító hatásán túl, egyes betegségekre gyakorolt közvetlen, jótékony hatását is vizsgálták.

Magyarországon az Alzheimer-kór ma már népbetegségnek számít. Ez az idegrendszeri betegség, leginkább a 65 év feletti, idős embereket veszélyezteti.
A betegség emlékezetvesztéssel jár és az idő előrehaladtával, mind mentális mind fizikai leépülést okoz. Mivel a betegek önmagukat ellátni képtelenek, a probléma szélesebb társadalmi rétegeket érint.
Nancy Edwards (2001) amerikai kutató -az állatterápiás kezelési lehetőségek közül- az akváriumok hatását vizsgálta, az Alzheimer-kóros betegek étkezési szokásaira.
Az eredmények azt mutatták, hogy azok a betegek, akik akvárium közelben éltek, jelentősen (10,2%-kal) többet ettek, mint a kontroll csoport. Ez a hatás folytatódott a 10 hetes kezelés időtartama alatt.

Az állatterápia Magyarországon is elterjedőben van. Az ELTE BTK Pszichológiai Intézet munkatársai egy vidéki kórház Pszichiátriáján helyeztek el egy akváriumot terápiás céllal, ahol depressziós betegeket kezeltek.
A jelenlegi irodalmi adatok alapján a depressziós tünetek előfordulása a magyar lakosság körében igen gyakori, nőknél 18-34%, férfiaknál 10-19%. A vizsgálatban résztvevő betegek 69,2%-a számolt be az akvárium pozitív hatásáról. A legtöbben az akvárium hangulatjavító, vidámság és szabadságérzetet keltő hatásáról bizonyosodtak meg. Az akvárium jelenléte az ápoló személyzetre is jótékony hatást gyakorolt.

A vizsgálat eredményeinek társadalmi jelentősége sem elhanyagolható. Mivel az akvárium csökkenti a betegség tüneteit, kevesebb gyógyszerre van szükség, és csökken a kórházban eltöltött idő is. Az akvárium közelében élők könnyebben létesítenek társas kapcsolatokat, kiegyensúlyozottabbá és nyugodtabbá válnak.
Amennyiben a beteg saját otthonában is berendez egy akváriumot, a hosszú távú hatás is elérhető.

Címkék: Hírforrás