“Tollofon” és M50: jövő és közeljövő a Siemensnél

A jövő technológiáját bemutató újdonságokkal és az elkövetkező néhány hónap mobiltelefon-trendjét előrejelző, hamarosan Magyarországon is kapható fejlesztésekkel jelentkezett idén a Siemens az iparág legnagyobb seregszemléjén, a hannoveri CeBIT kiállításon.

A kézírást is továbbító “tollofon”, a hangszóró és a kijelző összeépítésével született, nyakban viselhető, hangvezérelt, mindössze 60 grammos “ékszerfon” és a mobilba épített projektor minden bizonnyal sok látogatót vonz majd, de a heteken belül piacra kerülő Java technológiát használó M50 is a technika és design egységesen magas színvonaláról tanúskodik.

Azt már megszokhattuk, hogy a mobiltelefonokat napjainkban már nem pusztán telefonálásra használjuk, hanem internetezhetünk, képeket küldhetünk, zenét hallgathatunk vagy interaktív játékokat játszhatunk rajtuk. Ám hamarosan ahhoz is hozzá kell szoknunk, hogy telefonunk még “intelligensebb” lesz: felismeri és továbbítja kézírásunkat, vagy éppen – zenei ízlésünket kiismerve – egy délutánra szóló zeneprogramot állít össze nekünk. Ezekkel és még számos újdonsággal is találkozhatnak az érdeklődők a Siemens-standján, a hannoveri CeBIT kiállításon.

A CeBIT egyik legfontosabb újdonsága az új M50-es, amellyel a Siemens egy csúcstechnológiájú, de tömeges igényeket kielégítő, ebben a kategóriában egyedülállóként Java technológiát alkalmazó mobiltelefont mutatott be. Az M50 rendelkezik mindazokkal a technológiai újításokkal, amelyek eddig csak a luxus kategóriájú mobilokat jellemezték, de most szélesebb rétegek számára is hozzáférhetővé válnak.

A korábbi rendkívül népszerű S45 és ME45 készülékekhez olyan új szoftvereket mutattak be, amelyekkel elérhetők a legújabb technológiák is. Egy egyszerű letöltéssel képessé tehetjük készülékünket EMS (Emotional Messaging Service, azaz érzelmeket kifejező hang- és képüzenetek) fogadására és küldésére, emellett egyharmadával megnövelhetjük az adatátviteli sebességet is.

2002 májusában már piacon lesz az S45 továbbfejlesztett változata, az S45i, amelyet az eredeti funkciókat megtartva új tulajdonságokkal is kibővítettek, így alkalmas lesz arra, hogy e-mail kliensként működjön. A tervezésben ismét jelentős szerepet kaptak a Siemensnél az utóbbi időben sikeres színek: a Titan Silver és Royal Champagne színekben gyártott készülékek minden bizonnyal jelentős sikerre számíthatnak az elegáns készülékek között.

Emellett a Siemens kiállítóstandja a jövőbe is betekintést nyújt, hiszen olyan megoldásokat és prototípusokat vonultat fel, amelyek a következő évek fejlesztéseiben lesznek meghatározóak. A Siemens Mobile a jövőben radikális méretcsökkentésre, a hangszóró és a kijelző összevonására, és teljesen testreszabott alkalmazások kifejlesztésére koncentrál.

Nyakban hordható a négysávos GPRS Pandant Phone, amelyet hang aktivál, így nincs szükség kezünkre a használathoz. A miniatürizálás csúcspontjaként is felfogható “ékszerfon” mindössze 60 grammot nyom, ráadásul kamerát és egy MP3-as lejátszót is rejt.

A telefonok miniatürizálásának egyik legnagyobb gátja eddig a hangszóró volt, ennek leküzdésére a Siemens a brit NXT céggel közösen kifejlesztette a telefon kijelzőjébe épített hangszórót, ami a jövőben további teret nyit a formatervezők kreativitásának.

A jövőbe mutató újdonságok közül mindenképpen figyelemre méltó a mobiltelefonba épített projektor, amelyet üzletemberek használhatnak majd prezentációikhoz, vagy a kézírást továbbító “tollofon”, amellyel pl. egy térképet rajzolhatunk a vonal túlsó végén lévő partnerünknek.

Az igazi hightech megoldásokat kedvelők körében biztosan nagy sikert arat a “Jukebots” program, amely a GPRS és a Java technológiát használja arra, hogy kiismerje használója ízlését, és elfoglaltsága esetén a telefon gondoskodik pl. arról, hogy válogatást állítson össze a gazdája ízlésének legmegfelelőbb zeneszámokból.

A Siemens a drótnélküli termékek terén is forradalmi újításokon dolgozik. A CeBIT-en bejelentették, hogy a televíziógyártó Loewé-vel közösen fejlesztik ki a zap2web rendszert, amely egyesíti az interaktív televíziózást és az internetes szörfözést. A zap2web rendszer lényege, hogy a tévénéző a SIMpad SL4 digitális webpad segítségével a televízió interaktív felületén keresztül hívhat le az internetről az adáshoz kapcsolódó információkat. Ezen kívül bővítették a SIMpad SL4 hálózati alkalmazási lehetőségeit is: a szoftvergyártó Citrix céggel együttműködve olyan rendszert dolgoztak ki, amely lehetővé teszi a készülék Windows alapú terminálként való használatát.

A drótnélküli kommunikáció sebességét növeli rendkívüli mértékben a Gigaset család legújabb tagja, a H49 adat adapter, amely az eddigi 1,6 helyett 10 Mbps adatátviteli sebességet biztosít az otthon internetezők számára. A Gigaset H49 lehetővé teszi nagy adatmennyiséget tartalmazó fájlok, játékok vagy videók letöltését, sőt segítségével nyolc felhasználót kiszolgáló, kábeldzsungel nélküli házi hálózatot is kiépíthetünk lakásunkban.

Címkék: Hírforrás