Szállítási jogot kaptak a Magyar Cukor Rt. cukorrépa-termelő partnerei

980 ezer tonna répa átvételére szerződtek - Március közepén 21.600 hektáron indulhat a vetés a Dunántúlon.

Idén először a hosszú távra szóló, kvóták szerint elosztott szállítási jogok alapján kötött szerződést a cukorrépa-termelő gazdaságokkal a Magyar Cukor Rt. Az ország legnagyobb cukorgyártó vállalata 350 partnerrel összesen 980.000 tonna cukorrépa átvételére szerződött.

“Magyarország cukoripara szempontjából hatalmas jelentősége van annak a ténynek, hogy az eddigi éves szerződéses rendszert most felváltja a rendtartásban meghatározott termelési kvóták szerint kialakított, hosszú távra szóló partneri viszony, amely egy lépéssel közelebb visz bennünket az EU-ban alkalmazott szabályokhoz vezető úton” – hangsúlyozta Fischer Béla, a Magyar Cukor Rt. vezérigazgatója, a Cukoripari Egyesülés elnöke.

A szállítási jogok mértékét a cukoripari feldolgozók a cukorrépa-termelők szervezeteivel közösen határozták meg, s ezzel a két fél között megkötendő szakmaközi egyezmény egyik legfontosabb megállapodását sikerült tető alá hozni. A jogok elosztásánál elsősorban azokat a termelőket vették figyelembe, akik az elmúlt néhány évben rendszeresen szállítottak a cégnek.

A dunántúli cukorrépa-termelést felvevő Magyar Cukor Rt.-nél, amelyet a fogyasztók Koronás márkájú termékeiről ismernek, idén mintegy 130 ezer tonna cukor gyártását tervezik. Ezt úgy kívánják biztosítani, hogy 2002-ben a cég két gyárában, Petőházán és Kaposvárott összesen 980 ezer tonna cukorrépát vesznek át a szállítási jogokkal rendelkező termelőktől. A szerződéses feltételek szerint a 16 százalékos cukortartalmú, szabványos répát a cég 8.131 forintos nettó alapáron veszi át, amelyet megfelelő feltételek esetén további – minőségi illetve a szállítási ütemezésre vonatkozó – felár egészíthet ki. A szerződéseket március első hetében valamennyi beszállítóval megkötötték.

“Termelőink ebben az évben mintegy 21.600 hektáron vetnek cukorrépát” – mondta Bráth Zoltán, a Magyar Cukor Rt. vezérigazgató-helyettese. A gazdák a szerződések alapján március 20-tól biztonsággal megkezdhetik a vetést azokban a dunántúli régiókban, amelyekből hagyományosan a Magyar Cukor Rt. gyáraiba szállítják a cukorrépát. A jelenlegi számítások szerint április 10-ig valamennyi, a Magyar Cukor Rt.-vel szerződést kötött cukorrépa-termelőnél befejeződhet a vetés.

A Magyar Cukor Rt. petőházi gyárában a tervek szerint 615 ezer tonna cukorrépát dolgoznak majd fel az őszi kampány során. Ide 14.617 hektárról szállítanak majd be a termelők. A kaposvári gyárban 365 ezer tonna répára számítanak, amelyet várhatóan 6.956 hektárról takaríthatnak be.

További információk
Fischer Béla, vezérigazgató
Bráth Zoltán, mezőgazdasági vezérigazgató-helyettes
Náray Vilmos, Live PR (tel.: 1/225-7835, fax: 1/225-7848)
http://www.magyar-cukor.hu

Címkék: Hírforrás