Tokaji aszú 5 puttonyos 1996, Royal Tokaji Wine Company

Egy szép aszú azoknak, kik a régies tokaji ízt kedvelik, az új idők technikai színvonalán és igényességével előadva.

Már e hasábokon is többször szóltunk arról, hogy Tokajon a rendszerváltás óta, mely politikai fogalom mélységesen releváns borológiai szempontból, lévén, hogy hihetetlenül átstrukturálta és megmozgatta a honi borvilágot, tehát a rendszerváltás óta két aszúízvilág létezik egy helyett. Leegyszerűsítve: a régies, megszokott barna, ászkolt, azaz hordós, tehát oxidált aszúíz, illetve az újabb, reduktív technológiát is alkalmazó, így a szőlő gyümölcsösségéből és virágillatából többet megmentő, világos színű aszúkat készítő style. A két irányzat vitájának részletezésétől ehelyütt eltekintünk, mi magunk az utóbbi mellett voksolunk, mégis, rendes szabadelvűként, ki nem hiszi, hogy csalhatatlan, mindent megteszünk azért, hogy a miénkével diametrális ellentétben lévő értékek is teret kapjanak.

E heti aszúnk tehát a hagyományos aszús ízvilág szép képviselője, készült az angol érdekeltségű Royal Tokaji Wine Company műhelyében, mely Mád térségében diszponál bő hatvan hektár fölött, és tulajdonos benne Hugh Johnson úr is. Ez körülbelül annyit jelent, mintha azt mondanám: a mi iskolánkban a Stephen Hawking vezeti a fizika-szertárt, vagy hogy a pápa tartja a hittant, avagy hogy az Alan Greenspan szedi az ebédpénzt. Hugh Johnson a borászati médiában tán a legnagyobb név, amit az is jelez, hogy köznevesült, mint az obádovics, a dupla ritzberger vagy a nemecsek ernő: ő a hugh johnson, azaz a borzsebkönyv és/vagy atlasz. Johnson úr különben ősszel részt vett egy tokaji borkóstolón, ahol 1895-ös aszút is kóstoltak, és a legmagasabb elismerés hangján nyilatkozott a hihetetlen nedűről.

Szóban forgó borunk is rendben van, sötétebb vonású, borostyános színe jelzi a tradicionális iskolát, illata tán fügét és mazsolát idéz, a mézesség és a karamellás-kenyérhéjas-datolyás barna édesség tisztán és lágyan csendül fel a kiegyensúlyozott borban, klasszikus tokaji ízvilág ez tehát alacsony, 10,5 százalékos alkohollal. Jó szívvel ajánlható digestifként, valamint desszertekhez, gyümölcsökhöz, gyümölcssalátákhoz-kocsonyákhoz, de olyan kemény drogokhoz is, mint mondjuk egy mézeskalács vagy csokoládéfondü, másfelől rokforttal vagy Stiltonnal is párosítható, mindenekfelett azonban libamájjal.

Címkék: archívum