Kérjük, hogy adójának 1 %-val támogassa a “Fogd a Kezem” Alapítványt.

A "Fogd a Kezem" Alapítvány az iskolából kikerült középsúlyos értelmi fogyatékosok önálló életvitelének elősegítésére jött létre.

Kérem adója 1 %-val támogassa a “Fogd a Kezem” Alapítvány célkitűzéseit.

Az Napközi Otthonunk címe: 7634. Pécs, Kovács Béla u. 10.
Lakóotthonunk címe: 7623. Pécs, Kandó Kálmán u. 5.
Adószám: 19031893-1-02.

Alapítványunk 1991-ben alakult. Munkánk célja, olyan egészséges lelkületű, önálló ember kialakítása, aki a mindennapi követelményekhez valamilyen szinten képes alkalmazkodni. Pedagógiai munkánkban nem a fogyatékosság ténye kap hagsúlyt, hanem a fiatal emberi léte. Valamennyi programunk a normalizáció elvére épül, vagyis a fiatal legyen képes önmagát megvalósítani egy olyan közegben, ahol hasonló korú ép társai is élnek.

Mi is valljuk, “hog az értelmi funcióban való akadályozottság csak egy az ember lehetséges sokféle tulajdonságai közül, és nem fejezi ki az ember lényegét, nem az egész embert meghatározó jellemző.”

A “Fogd a Kezem” Alapítvány intézményeiben mindenki számára biztosítja a következőket:

– A tanköteles korban megszerzett tudás szinten tartását illetve fejlesztését.
– A független személyiség, és képesség fejlesztését.
– Elősegíti a szociálizálódást.

Önállóságra, függetlenségre nevelésükhöz folyamatos képzésre van szükségünk. Célunk, hogy a fiatal, aki idővel felnőtté vált, leváljon a szülői házról. Viszonylagos önállóságra kell felkészíteni őt, még abban az esetben is, ha önálló életre képtelen. Ebben a pedagógiai munkában mind a napköziben, mind a lakóotthonban már nem gondozottként, hanem egyenrangú félként fogadjuk el a sérülteket. Olyan életteret kívánunk részükre biztosítani, ahol élhetnek önrendelkezési jogukkal, vannal választási lehetőségeik, és ez által megtanulnak dönteni. Így a mindennapi életben egyre önállóbban tudnak alkalmazkodni a környezet adta változásokhoz.

Ahogy alapítványunk mottója is hirdeti – “Fogd a Kezem, és mutasd meg nekem, milyen a Világ” – így szeretnénk mi is kezünket nyújtani és megmutatni fiataljainak a világot. Ez a kéz segít megtalálni helyüket, szerepüket a társadalomban, és a jövőben is kíséri lépteiket.

Alapítványunk 1996 – 2001. között 4 alkalomma szervezett konferenciát értelmi fogyatékos fiatalok számára konferenciát. A konfernciákra az ország minden részéből érkeztek fiatalok, az utolsó konfereniára. már 250 fő érkezett. 2001-től a konferencia vándorkonferenciként folytatódik tovább.

1999-ben a város központjában zöldövezetben vásároltunk egy kétszintes kertes családiházat, ahol 8 fiatal kezdte meg önálló életvitelét.
Fiataljaink mozgásterápiaként Zen Bu Kan Kempo Karatéra járnak, és közülük egy páran integrált versenyeket is részt vesznek, melyeken szép eredményeket értek el. Versenyzőink közül két fiatalnak lehetősége volt kijutni a 2000-ben Detroitban megrendezett világkupára, ahol kategóriájukban első helyezést értek el.

Jövőbeni terveink a fiatalók igényeihez igazodó, mind szélesebb körű szolgáltatás biztosítása. Szeretnénk ezért a vágottpusztai parasztházunkból egy szabadidős centrumot kialakítani, ahol nem fogyatékos társainkkal, barátainkkal együtt nyílik lehetőségünk a kikapcsolódásra. A napközink mellett terveink szerint egy tornaterem szolgálná fiataljaink és a környék lakosságának egészséges életmódját, sportolását.

Az alapítvány vezetőjeként ezúton szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, akik ezen úton segít bennünket.

Köszönettel, és tisztelettel:
Szvacsekné Jahn Margit az alapítvány képviselője

Címkék: Hírforrás