Az APEH esete az elektronikus fejlesztéssel

Az APEH 369 millió forintot fordít elektronikus rendszerének fejlesztésére. Azt a kft.-t bízta meg, amellyel nemrég azért hiúsult meg a szerződéskötés, mert a Közbeszerzési Döntőbizottság törvényellenesnek minősítette az eljárást.

Az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) által kiírt három, összesen 369 millió forintra vonatkozó, hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárást a hivatal 100 százalékos tulajdonában lévő Pillér Pénzügyi és Számítástechnikai Kft. nyerte meg. Nagy Zoltán, a cég ügyvezetője nem volt hajlandó elárulni az FN-nek, hogy megkötötték-e már a szerződést.

Elektronikus útonStumpf István hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy áprilisban indul az elektronikus közbeszerzési rendszer. A Miniszterelnöki Hivatal vezetője szerint ez javítja a közbeszerzések átláthatóságát, gyorsaságát, a résztvevők számára az esélyegyenlőséget, illetve növeli Magyarország versenyképességét. Kalmár István, a Magyar Posta Rt. elnök-vezérigazgatója közölte, hogy a Miniszterelnöki Hivatal segítségével saját erőforrásból fejlesztették ki az elektronikus közbeszerzési rendszert. Eddig 1,8 milliárd forintot költöttek a szükséges infrastruktúra kiépítésére.

Három a tender

Az első tender az elektronikus adóbevallási rendszer (ELAB) fejlesztésére vonatkozik, költsége 155 millió forint. A továbbfejlesztés egyik kulcspontja a kiemelt adózók részére országosan kiterjeszthető – az elektronikus aláírás kezelését is magába foglaló – internetet felhasználó számítógépes rendszer kialakítása. A szerződéskötést követően egy év áll a Pillér Kft. rendelkezésére a megvalósításhoz.

Az adóbevallás-tervező rendszer (ABEV) fejlesztésére 157 millió forintot szán az adóhivatal. A Közbeszerzések Tanácsának honlapjáról kiderül, hogy a legfőbb a cél a kényelmesebb és könnyebb kezelhetőség. Emellett kiemelt feladat a különböző szintű létjogosultságok kialakítása, a meglévő függvénykönyvtár bővítése, az adatbázisok és funkciók oly módon történő átalakítása, hogy lehetővé váljék a többletfelhasználós működési mód.

A harmadik tender egy centralizált Adó- és Járulékfolyószámla rendszer (CAJF) létrehozására vonatkozik. Ez a tervek szerint 2003 elejére készül el, és a központon kívül más APEH szervezetek számára is elérhető lesz.

Egyedül indult, mégsem nyert

A Pillér Kft.-t az adóhatóság azért hozta létre, hogy az alaptevékenységtől elválasztható feladatok ne vonják el a figyelmet a mindennapi teendőktől. A megbízásokkal kapcsolatban már korábban is akadt gond, néhány héttel ezelőtt a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) törvényellenesnek találta azt közbeszerzési eljárást, melynek végeredményeként az adóhatóság a Pillér Kft. egymilliárd forintos ajánlatát fogadta volna el. A szerződés keretösszege egymilliárd forint lett volna, ám a testület vizsgálata szerint az APEH a feltételek hiánya miatt nem bonyolíthatta volna le a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárását, amelyre egyedül saját informatikai cégét hívta meg.

Az FN megkérdezte dr. Patay Géza jogi szakértőt, aki elmondta, a keretszerződések gyakori hibája, hogy a jogok és kötelezettségek nincsenek pontosan, megfelelő részletességgel kidolgozva. A közbeszerzésekről szóló törvény tiltja a beszerzések jogszabályba ütköző részekre bontását. Kétségtelen azonban, hogy vannak egymással összefüggő, egymásra épülő közbeszerzések.

Az adóhatóság akkor azzal érvelt a döntés ellen, hogy biztonsági okokból a feladatokat nem lehet külső cégekkel megosztani. De ezt az indokot a KD nem fogadta el, mivel az APEH eddig használt szoftvereinek egy részét sem a Pillér Kft. fejlesztette ki, s a többire sincs szerzői jogi védelme, ami a kizárólagos jogosultságot megmagyarázná.

Csak egy az ötven közül

Egy szofverfejlesztéssel is foglalkozó cég munkatársa szerint ezeknek a feladatoknak az elvégzéséhez még legalább ötven hazai vállalkozásnak van meg a fizikai és szellemi kapacitása. Elmondása szerint: bár a kormányzati és államigazgatási szervek informatikai fejlesztéseinek, beruházásainak zömében lehetőség nyílik a piaci szereplők korrekt versenyeztetésére, sajnos nem ritka az olyan eljárás, amikor mostanihoz hasonló módon, minden konkrét indok nélkül korlátozzák a lehetőségeket.

Címkék: archívum