1%-kal több esélyt a menekülteknek

Menedék Migránsokat Segítő Egyesület

A Menedék Egyesület – kiemelten közhasznú szervezet – küldetése a nemzetközi vándorlásban résztvevő személyek, (menedék keresők, menekültek, külföldi munkavállalók és bevándorlók) társadalmi képviselete valamint jogi, társadalmi, kulturális integrációjának segítése.

Amennyiben támogatandónak véli céljainkat, kérjük személyi jövedelemadójának bevallásakor rendelkezzen adójának 1%-áról szervezetünk (pontosabban az általunk megsegítettek) javára.

Köszönjük a tavalyi, és kérjük az idei segítségüket!

Név: Menedék Migránsokat Segítő Egyesület
Adószám: 18072165-1-43

Gondoljon arra, hogy aki mindenét elvesztette, annak egy játék mackó ára is számít!

Cím: 1074 Budapest, Rákóczi út 80.
Tel: 061 322 1502; 061 344 6224 Fax: 061 479 0272
e-mail: menedek@menedek.hu Web: http://www.menedek.hu
Bankszámlaszám: 11706016 – 20771342

A Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület 1995. januárjában alakult civil kezdeményezésként. Az Egyesület állami intézményektől független, non-profit intézményként működik.

Céljaink:
– A nemzetközi vándorlásban résztvevő személyek (migránsok), különösen a nemzetközi védelemre szoruló személyek (menedéket keresők, menekültek, ideiglenes védelem alatt állók, befogadottak), továbbá a külföldi munkavállalók és bevándorlók társadalmi képviselete.
– A Magyarországon maradni szándékozó migránsok, menekültek jogi, társadalmi, kulturális integrációjának segítése célzott programokon, projekteken keresztül.
– A migránsok érdekeinek és jogainak helytálló képviselete a politikai, az igazgatási, a kormányzati és az önkormányzati szervezetek előtt, valamint a tömegtájékoztatásban.
– Együttműködés kialakítása és fenntartása a hasonló célokért tevékenykedő egyéb társadalmi szervezetekkel.

Az Egyesület – megalakulása óta – az alábbi tevékenységeket végzi/végezte:
– Magyarországon tartózkodó menekültek társadalmi integrációját segítő szociális, információs és mentálhigiénés programok szervezése, koordinálása. (Folyamatos)
– A migránsok jogairól szóló információs brosúrák összeállítása, sokszorosítása és országos terjesztése. (folyamatos)
-Az “Oltalomkeresők” című, havonként megjelenő, migrációs hírekkel foglalkozó hírlevél szerkesztése, kiadása és terjesztése. (Folyamatos)
– 4 közép-európai országra (Csehország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia) kiterjedő nemzetközi jogi tanácsadó szolgálat felállításával és működtetésével foglalkozó projekt koordinálása. (1998-2000)
– Menekültek és más migránsok által igénybe vehető ingyenes jogsegélyszolgálat szervezése és működtetése Budapesten és vidéki városokban is. (1995-1998)
– Kapcsolatépítő és együttműködési program szervezése 23 budapesti önkormányzat migrációs ügyekkel foglalkozó tisztviselői számára. (1996)

“Szociális Szolgáltatások Menekülteknek”
Program

1998 márciusában a Menedék Egyesület “Szociális Szolgáltatások Menekülteknek” elnevezéssel új programot indított. A program célja a Magyarországon tartózkodó (különböző státuszú) menekültek mentálhigiénés és szociális helyzetének javítása, társadalmi integrációjának elősegítése.
A program a Menedékjogi Törvény értelmében jogszerűen Magyarországon tartózkodó külföldiek: menekültként vagy befogadottként elismertek, kérelmezők illetve menedékesek számára nyújt szolgáltatásokat.
A program négy – egymással összefüggő – alprogramból áll:

1. Szociális munka

Az Egyesület irodáiban (Budapesten és Debrecenben) szociális munkások foglalkoznak a hozzájuk forduló menekültek problémáival. Munkájuk során segítséget nyújtanak a menekültügyi hatóságokkal és az önkormányzatokkal való kapcsolatfelvételben és kapcsolattartásban, valamint a lakhatási, munkavállalási és tanulási lehetőségek felkutatásában. A szociális munkások kapcsolatban állnak más civil és önkormányzati szervezetek szakembereivel, akikkel szükség esetén közösen dolgoznak egy-egy probléma megoldásán.
Az Egyesület rendszeresen tart klub- és csoportfoglalkozásokat menekültek (elsősorban gyerekek) számára, ahol a szociális munkások mellett önkéntes segítők is dolgoznak. A klubfoglalkozások mellett alkalmanként nagyobb közösségi programokat is szervezünk: nyári gyerektábort, kulturális rendezvényeket, sporteseményeket.
Az Egyesület közvetlen segélyezéssel és ellátással nem foglalkozik.

2. Munkaerő-piaci integráció

A fő feladat a menekültek munkavállalásának, szakmai át- és továbbképzésének elősegítése. Cél egy olyan képzési és támogatási modell kialakítása, amely hatékonyan képes segítséget nyújtani a magukat képezni akaró, munkát vállalni vagy vállalkozni szándékozó menekültek számára. Álláskereső klubok és Orientációs tréningek szervezésével támogatjuk a menekülteket az álláskeresésben, a magyar munkaerőpiac megismerésében.

3. Pszichoszociális segítségnyújtás

A program keretében pszichiátriai szakrendelést működtetünk a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal menekülteket befogadó állomásain és szálláshelyein, amelyet az állami egészségügyi szakellátásra nem jogosult itt élők térítésmentesen vehetnek igénybe. Pszichiátereink heti rendszerességgel fogadják a hozzájuk fordulókat, és segítenek problémáik megoldásában. A program keretében hozzájárulunk a Cordelia Alapítvány szakemberei által végzett, traumatizált menekültek számára nyújtott pszichoterápiás tevékenységhez is.

4. Tolmácsok szakképzése

A menekültügyi hatósági eljárás, valamint a migránsokkal foglalkozó kormányzati és nem kormányzati szervezetek munkája során igénybe vehető tolmácsok számára szakképzési lehetőséget biztosítunk, melynek során lehetőségük van a tolmácsolási technikák megismerésére, a menekültekkel végzett munkához szükséges háttérismeretek elsajátítására. A képzés során általános kommunikációs ismereteket, valamint a tolmácsolás etikájával kapcsolatos tudnivalókat is oktatunk. A képzési program vizsgával zárul.

Szolgáltatásaink:

– Tanácsadás szociális ügyekben, ügyintézés
– Csoport- és klubfoglalkozások
– Közösségi programok
– Álláskereső klubok
– Munkaerőpiaci orientáció
– Pszichoszociális tanácsadás és terápia
– Szakképzés tolmácsoknak

Az Egyesület eddigi támogatói:

ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR)
BM Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal
Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM)
Kanadai Nagykövetség
Holland Nagykövetség
Brit Nagykövetség
SOROS Alapítvány
PHARE (Demokrácia mikro és makro projekt)

Címkék: Hírforrás