Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) 1% kérés

Az asztma és az allergia korunk népbetegségei. Szövetségünk eredményes felvilágosító, ismeretterjesztő, és érdekvédelmi munkát végez elviselhetőségük javítása és a kiváltó okok, körülmények megelőzése, csökkentése érdekében. Kérjük, segítsen, hogy segíthessünk!

Eddigi és leendő támogatóink segítségét is köszönjük!

Adószámunk: 18070015-1-43

Kissé bővebben a szövetségről:

Az ABOSZ 1995 végén alakult, fejlődése egyenletes, jelenleg 29 tagegyesülete van, amelyekben asztmás és allergiás betegek vesznek részt ismeretterjesztő tanfolyamokon, előadásokon, gyakorlatokon, illetve egyéb közös rendezvényeken, kirándulásokon is.
A korábbi nevén Asztmás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ) az Asztmaklubok IV. Országos Találkozója keretében – 1999 közepén, Veszprémben – tartott küldöttgyűlésén döntött úgy, hogy vállalja az allergiás betegek érdekeinek képviseletét is. A rövidített névformáját megtartó ABOSZ teljes neve azóta: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége.

Célunk, hogy az ország szinte minden régiójában tagszervezettel rendelkező közhasznú szövetségünk a jövőben már valamennyi hazai asztmás és allergiás beteg érdekében tevékenykedjen, elősegítve a korábbi felismerés, az eredményesebb kezelés és a versenyképesebb életfeltételek megvalósulását. Ennek érdekében tennivalóink egyik legsürgősebbike az, hogy mielőbb valamennyi asztmás és allergiás beteg tudomást szerezzen szövetségünk vállalt feladatairól, és a betegek számára a helyi szervezetekben adott lehetőségekről is.

Várjuk mind az asztmás, mind a legkülönbözőbb allergiás betegek szervezeteinek, illetve az egyes betegeknek a jelentkezését is.

A szervezet betegségmegelőző céljai közé tartozik, hogy rendszeresen felhívja a figyelmet azokra a káros, egészséget veszélyeztető jelenségekre és tevékenységekre, amelyeknek következményeit a betegek jól ismerik, de a közvélemény és a felelős döntéshozók még gyakran elhanyagolják jelentőségüket.
Fontos lenne, hogy a beruházásokról és a településeket átalakító rendezési tervekről a betegszervezetek képviselői rendszeresen tájékoztatást kapjanak. Mindannyiunk érdeke, hogy például óvodák, iskolák, egészségügyi intézmények közelébe benzinkút vagy más szennyezőforrás ne kerüljön.

Az ABOSZ tovább fejleszti érdekvédelmi tevékenységét is, így tagszervezetein keresztül részt kíván venni a kórházakban megalakítandó felügyelő tanácsok munkájában, hogy ezen az úton is elősegítse a betegek kezelésével, ellátásával kapcsolatos körülmények javulását, és lehetőleg egyidejűleg támogassa a szakellátás jelentős fejlesztésre szoruló pozícióit is.

Konstruktív véleményező és kezdeményező érdekvédelmi munkával is részt kívánunk venni a betegek életkörülményeit érintő jogszabálytervezetek kialakításában, így a gyógyszerártámogatási rendszer és a rokkantnyugdíj rendszerének átalakításában is.

Szándékainknak sajtótájékoztatókon, hírleveleinknek illetve, programunknak a médiához, valamint a törvényhozás és a közigazgatás döntéshozóihoz történő eljuttatásával adunk hangot. A visszajelzések általában pozitívak.

Az egészségpolitikában a Nemzeti Egészségügyi Tanácsban a krónikus légzőszervi betegségek szakterületén közvetlenül is képviseljük a betegek érdekeit.

FONTOS:

Szövetségünk 2001 novemberében elkészítette a “Közérthetően az asztmáról” című kiadványt.

Az Egészségügyi Minisztérium pályázati támogatásából, 4000 ingyenes példányban elkészült 60 oldalas kis könyvecske alcíme: Lélegezzünk könnyebben!
Azt a régi célunkat szeretnénk ezen az úton is elősegíteni, hogy a szövetségünkhöz érkezett leggyakoribb kérdések alapján, azokat rendszerbe foglalva, egyszerűen megfogalmazott útmutatót adjunk betegtársainknak.

Könyvecskénket Dr. Magyar Pál tüdőgyógyász, tanszékvezető egyetemi tanár lektorálta.

Ameddig a jelenlegi mennyiségből ezt megtehetjük, asztmás, allergiás betegek számára térítésmentesen, szívesen küldünk 1 példányt 22 x 11 cm-es (DL jelű) előre megcímzett és 60 gramm súlynak megfelelően felbélyegzett (bérmentesített) válaszborítékban.

A kiadványról bővebb ismertető a honlapunkon található, onnan a könyvecske teljes szövege is letölthető!

Minden kedves betegtársunknak könnyebb légzést, az egészségeseknek pedig állapotuk megőrzését kívánjuk!

Az ABOSZ címe, adatai:

levélcím: 1525 Budapest, Pf. 159.
székhely: 1126 Budapest, Szoboszlai utca 2-4.
bejárat: 1126 Budapest, Böszörményi út 20-22.

telefonszáma: (1) 225-0622
tel./fax száma: (1) 225-0623
E-mail címe: abosz@elender.hu
honlapja: http://www.abosz.hu

A szervezet képviselőjének neve:

Pós Péter elnök

címe: 1025 Budapest, Mandula u. 24.
telefonja: (1) 225-0623 iroda; (316-9008 lakás)

Az ABOSZ adószáma: 18070015-1-43

Címkék: Hírforrás